Silvan’da kadının ismi siliniyor

Silvan Belediyesi kayyumunun talimatıyla Meya Kadın Merkezi’nin ismindeki kadın silinerek, Meya Aile Destek Merkezi yapıldı.

Diyarbakır’ın Silvan Belediyesi kayyumu Adem Çelik, şiddete uğrayan kadınlara destek sunan ve cinsel istismar vakalarına karşı mücadele eden Meya Kadın Merkezi’nin adını “Meya Aile Destek Merkezi” olarak değiştirdi. Kayyumun bu politikasının kadınının adını silme ve “aile” adı altında görünürlüğünü yok etme amacında olduğunu değerlendiren görevden uzaklaştırılan Silvan Belediyesi Eşbaşkanı Zuhal Tekiner, uygulamalara tepki gösterdi. Meya Kadın Merkezi ile birlikte aynı zamanda Eğitim Destek Evi’nin de ismi değiştirilerek “Engelli Sosyal Hizmet Merkezi” yapıldı.

Kapatılan kadın merkezinin adını Silvan’ın tarihi ismi olan “Meya”dan aldığını belirten Tekiner, “Meya Kadın Merkezi 7 yıllık bir faaliyet içerisinde buradaki kadın esnaflardan, mahalledeki kadınlara kadar istihdam alanı oluşturdu. Burada birçok kadın farklı kurslarda yetiştirilerek sertifika sahibi yapılarak meslek sahibi oldu. Kadınlara bir çok alanda sosyal destek verilerek, iş hayatı imkanı sunuldu. Genç kadınlara ve öğrencilere etüt çalışması yapıldı. Yüzlerce kadın üniversitelere yerleştirildi” dedi.

‘KAYYUM, KURUMU HAFIZLARDAN SİLMEK İSTİYOR’

Özellikle şiddete uğrayan kadınlar için Meya Kadın Merkezi’nin danışmanlık veren merkez olduğunun altını çizen Tekiner, “Silvan’da sosyolojik yapısı özetle değerlendirdiğimizde maalesef eril zihniyetin ilçe üzerinde kendini gösterdiğini biliyoruz. Bunun kadınlara yansıması maalesef şiddet boyutuylaydı. Kadınların danıştığı, destek aldığı ve sohbetlerini yaptığı bir merkezdi. Şuan da kayyumun atanmasıyla bu kadın merkezi tam anlamıyla tersine itilmeye çalışılıyor. Meya Kadın Merkezi ilk günlerden beri kayyum tarafından faaliyetsiz bırakıldı. Kayyumun bu uygulamalarından dolayı kadınlar gitmemeye başladı. Bunun etkisiyle kayyum bu kurumu hafızadan silmeye dönük bir girişimde bulundu. Ve şuanda da kurumun ismi değiştirildi” diye konuştu.

‘KİMSE REHAVET ETMİYOR’

Kayyumun kendine yakın isimleri kuruma yerleştirmesiyle beraber kurum ve belediyenin “aile şirketine” dönüştüğünü kaydeden Tekiner, bununla beraber kimsenin rağbet etmediği bir yere dönüştüğünü ifade etti. Cinsel istismardan kadına yönelik şiddetin yoğun yaşandığı bir dönemde böyle bir kurumun işlevsiz bırakılmasının sessizliği de beraberinde getirdiğini söyleyen Tekiner, “Cinsel istismara uğrayan çocuklardan şiddet gören kadınlara kadar başvuracak bir mekanın olmadığı çok açık görünüyor. Kurumun isminin değiştirilmesi de bunun bir göstergesidir” dedi.

EN SON EKLENENLER