‘Aramızda’ sanatseverleri bekliyor

Galeri Çankaya’da açılan ‘Aramızda’ adlı sergi, ‘piyasacı sanat’ anlayışının dışında ‘iş cinayeti’, ‘çevre kirliliği’, ‘plansız kentleşme’, ‘teknolojinin insan yaşamına olumsuz etkileri’ gibi konuları işliyor

Ankara’nın Çankaya Belediyesi’ne ait Galeri Çankaya’da Tedirgin Obsesif Kadın İnisiyatifi (TOKİ) tarafından hazırlanan ‘Aramızda’ adlı karma bir sergi düzenleniyor. Tuval resimlerinin yanı sıra afiş, baskı ve disiplinler arası eserlerin yer aldığı sergi, 19 sanatçı tarafından hazırlandı. Ankara dışında pek çok ilden katkı sunan sanatçıların farklı tür ve tekniklerle hayat verdiği çalışmaların oluşturduğu serginin teması ise, ‘Aramızda’ başlığıyla belirlendi. Sanatın pratiğiyle olduğu kadar düşünselliği üzerine çalışmalarını sürdürme iddiasında olan sanatçıların hazırladığı sergi, sanat piyasasının baskısına aldırmadan ürettiği eserleri barındırıyor. Çağdaş sanat merkezlerinin etki alanının dışında kalan gerçekliğin bir panoramasını sunması bakımından da dikkat çeken Sergi, ‘iş cinayeti’, ‘fabrikaların çevreye verdiği kirlilik’, ‘plansız yapılaşma’, ‘teknolojinin insana olan olumsuz yansımaları’ ve ‘insanın yabancılaşması’nı eleştirel bir tutumla konu alıyor.

Gidişat gri hissettiriyor

14 Şubat’a kadar açık olacak olan serginin çalışmaları hakkında sanatçılardan Fergana Kocaduru ve Semih Çınar bilgi verdi. Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde Araştırma Görevlisi olan genç sanatçı Fergana Kocaduru, sergiye, ‘Kent Melankolisi’ başlığıyla katıldı. Eserlerinde gri renklere ağırlık veren Kocadoru, karanlık şehirler ve melankolik insan yüzleri resmetti. Kocadoru, çalışmalarının ağırlıkta gri tonlarda olmasının nedeninin ise dünyanın içinde bulunduğu ‘gri hal’ olduğunu belirtti. Kocadoru, çalışmalarıyla ilgili şunları aktardı: “Bilinçsiz kentleşmeye, insanın yabancılaşmasına, aşırı sanayileşmeye ve gri şehirler üzerine eleştirel bir çalışmada bulunuyorum.”

Fabrikaların yoğun olduğu il olan Karabük’te doğan ve yine Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Araştırma Görevlisi Semih Çınar ise, sergiye ‘Fabrika ve Gölge’ temalı çalışmayla katıldı. Çınar’ın eserinde yoğunlaştığı konu ‘Teknoloji ve fabrikalar’ iken, şu sözlerle de güncel duruma ilişkin eleştirilerini dile getirerek, “Teknoloji her ne kadar insan yaşamı için avantajlar sağlasa da tıpkı doğayı kirlettiği kadar insanı da kirleten bir özelliğe sahip” dedi. Çalışmalarında yer alan işçi ve yoğun dumanıyla fabrikanın Karabük’te çocukluğunda yaşadığı bir anısıyla ilgili olduğunu söyleyen Çınar, “Karabük’te birçok arkadaşımın babası fabrika işçisi idi. Bir gün babamın yakın arkadaşı iş kazasında yaşamını yitirdikten üç gün sonra bulundu. Üzerinde siyah isten bir tabaka oluşmuştu. Bu beni çok etkiledi” diye konuştu.

ANKARA

EN SON EKLENENLER