Atıklardan sanata

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yaşayan Filiz Çakır, çöplerden ve deniz kıyılarından topladığı atık malzemelerini “geri dönüşüm sanatı” ile süs eşyaları ve hediyelik eşyalara dönüştürüyor. Plastik, cam ve kâğıt atıklar olmak üzere çöplerde bulduğu her şeyi değerlendiren Çakır, basit malzemelerle her defasında bir öncekine benzemeyen başka bir eser ortaya çıkarıyor. Çevresindeki herkesin kendisine çöpçü diye hitap ettiğini belirten Çakır, nesnelere yeniden can vermenin muhteşem olduğunu söylüyor. Çöplerden toplayıp eve getirdiği atık maddelerini, el işi ve oymacılık ile şekillendirdiğini dile getiren Çakır, genellikle ev dekorasyonunda kullanılan süs eşyaları yaptığını söylüyor.

‘Her eserin hikayesi var’

Tüketimin en fazla olduğu ülkelerden birinin Türkiye olduğunu anlatan Çakır, “Halkın parayla alıp kullandıktan sonra çöpe attığı malzemelere yeniden farklı bir bakış açısı ile hayat veriyorum. 10 yıldır bu işi yapıyorum. Yeryüzünde yaşamını sonlandırmış ve artık işlevselliğini yitirmiş nesnelere tekrar hayat veriyorum. Yaptığım eseri postmodern sanat ile birleştirip bugünkü modern hayatın içerisine uyarlıyorum. Yaptığım eserlerin her birinin farklı bir hikâyesi var” diye anlatıyor.

Bir eseri yapmaya başlamadan önce nesneye uzun uzun baktığını anlatan Çakır, “Bulduğum nesneyi hayal gücüm ile birleştiriyorum. Sonra eser ortaya çıkıyor. Bir gün içerisinde temayı oluşturuyorum. İki gün içinde de bitiriyorum. Artık onun bir ismi ve hikayesi oluyor” diyor. Çakır önümüzdeki süreçte sanat evi ve atölye kurmayı düşündüğünü belirtiyor.

EN SON EKLENENLER