Çocuk işçilerin ‘Durgun Düşleri’

Kendini ifade edemeyen tüm farklılıklara, kendini ifade edebilme imkanı sunmak amacıyla yola çıkan Demirkuş Sanat ve Sosyal Proje Araştırmaları Derneği’nin Adana, Tuzla’da tarım işçisi çocuklar ile gerçekleştirdiği drama, fotoğraf, ebru ve oyun çalışmalarından oluşan “Durgun Düşler” sergisi, Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gösterildi. Çocuk işçilikle mücadele gününde sergilenen ürünlerde 10-13 yaş arası çocuklar, kendi dünyalarını resim, ebru ve drama ile ifade ettiler.

‘Kendine güvenleri arttı’

Evrensel’e konuşan, Proje Yürütücüsü Ferzan Özyaşar, bu proje ile mülksüz tarım işçilerinin ve çocuk işçilerin görünmez emeklerini görünür hale getirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, küçük yaş gruplarındaki çocukların ebru yaparak oyun oynadığını, 10-13 yaş grubunun ise, drama çalışmalarına katıldığını ifade etti. “Drama çalışmasında Avjin isminde hayali bir karakter yarattık ve bu karakter üzerinden çocukların kendi yaşamlarından kesitleri yansıtan hikayeler kurmasını istedik” diyen Özyaşar, çocukların Avjin’e yükledikleri sorumlulukların hayal dünyalarının geniş olduğuna işaret ettiğini dile getirdi. Özyaşar, çalışmaların çocuklar üzerindeki etkilerine değinerek, “Drama çalışmasına katılan daha büyük yaştaki çocuklarda iç dünyalarında sıkışıp kalmış düğümleri çözmelerine yardımcı olmaya çalıştık. Çalışma boyunca çocukların kendine güveni arttı, hem bizimle hem de birbirleriyle daha rahat iletişim kurmaya, kendilerini daha net ve sınırsız şekilde ifade edebilmeye başladılar” dedi.

‘Turna kuşlarında barış mesajları’

Çocukların hayatlarındaki en büyük sorunun yerleşim yerlerinde fiziki şartların olduğuna dikkat çeken Özyaşar, “Tarım işçiliğinde görünmez emeklerin arkasında yaşanamamış hayatlar yatıyor” diye konuştu. Sergide Almanya’da gönüllüler tarafından başlatılan Suriye için barış kuşu projesi kapsamında, Suriye’deki savaşa ve yıkıma dikkat çekmeyi ve kardeşlik, barış ve sevgi mesajları vermeyi amaçlayan, kağıttan turna kuşlar da yer aldı. Turnalar, bu sefer tarım işçilerinin hayatının bir parçası haline gelen kamış üzerindeydi. Dünya’nın dört bir yanından gelen barış ve sevgi sözcüklerinin yer aldığı turnalar, şehirlerde ve kamplarda kalan mültecilere ulaştırılıyor. Sergi, 18 Haziran’a kadar Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gezilebilir. ADANA

EN SON EKLENENLER