Çocuklara dair yapılacak çok şey var

Çocuklar için bazen güzel şeyler de oluyor. Çocukarı sinemayla buluşturarak yaratıcılıklarını geliştirmeyi hedefleyen Çocuk Diyarı Film Festivali de bunlardan biri. Festivali değerlendiren organizatörler, ‘Çocuklara bıraktığımızda dünya daha güzel bir yer oluyor’ dedi

Türkiye’de Dünya Çocuk Hakları Günü’nü savaşın gölgesinde karşılayan çocuklar için bazen iyi şeyler de oluyor. Sinemaya ulaşamayan yoksun ve yoksul çocuklara ulaşmayı hedefleyen Çocuk Diyarı Film Festivali, bu iyi işlerden biri.

Türkiye’de bir hafta önce Sinetopya öncülüğünde yapılan ve 23 ülkeden filmin katıldığı ve bu kapsamda ilk olma özelliği taşıyan festival, bir sonraki yıl daha kapsamlı ve yeni içeriği ile tekrarlanması sözüyle sona erdi. Festival Koordinatörü Şebnem Aktolga ve Festival Komitesi üyesi Fatin Kanat, festivali ve bundan sonraki hedeflerini değerlendirdi.

İhtiyaçtan doğan bir şey

“Bu çocukça işin” içinde olmanın mutluluğunu yaşayan Şebnem Aktolga, festivalin açılış galasında çocuklar karşısında duyduğu heyecanı hâlâ koruyarak cevapladı soruları. Daha önce Türkiye’de çocuk film festivallerinin olduğunu ancak bu düzeyde bir katılımlı bir çocuk festivalinin gerçekleşmediğini belirten Aktolga, “Uzun süreli, daimi, sürekliliği olan bir çocuk filmleri festivali yoktu. Biz de bu ihtiyaçtan yola çıkarak, gerçekleştirdik bu festivali.”

Onlar her şeyi değiştirebilirler

“Eksik kalan boyutlar da oldu” diyerek çıkardıkları sonuçlara işaret eden Aktolga, bu festivalin kendileri için bir tecrübe olduğunu vurguladı. Atölye programlarının çok beğenildiğini söyleyen Aktolga, “Film tercihlerimiz, atölye programlarımız, çocukların yaratıcılıklarını, düş güçlerini onlara bırakma uygulamaları iyiydi” ifadelerini kullandı. Festival’in hazırlık çalışmalarında da çocuklara yer verdiklerini belirten Aktolga,”Çocuklara siz yapamazsınız duygusunu kodluyoruz. Ama onlara bıraktığımızda her şeyi, dünya değişir. Çünkü güzel bir hayal dünyaları var” dedi.

Bu bir başlangıçtı

Aktolga bundan sonra yapacakları çalışmalara ilişkin de şunları söyledi: “Çocuklara dokunmak için bu bir başlangıçtı ve hep devam edecek. Atölyeleri, ulaşamayan çocuklara ulaştırmaya çalışacağız. Bunun haricinde farklı coğrafyada gezici gitme kararımız var. Sinemanın hiç gitmediği yerlere, köylere gitmek istiyoruz. Hiç sinema ve çizgi film izlememiş çocuklara bunu izlettikten sonra o çocukların düş güçlerini görmek. Çocuklar için çok az şey yapılmış. Türkiye’de film festivalleri çok az yapılıyor.”

Ne işiniz var çocuklarla?

Fatin Kanat ise, ağarmış saçları ile komitenin büyük “çocuklarından” biri. “Yaşınızı başınızı almışsınız ne işiniz var çocuklarla diye düşündünüz mü hiç?” sorusuna, gülerek cevap veren Kanat, “Vallah hiç böyle bir düşüncem olmadı. Yaşadıkça bu insanlığın nüveleri olan çocuklara dair yapacak çok şey var. Bu yüzden ‘ne işimiz var çocuklarla’ sorusu aklımıza gelmedi” dedi.

Türkçe Olimpiyatlar!

Bu ilk deneyim olduğunu belirten Kanat, önümüzdeki yıllarda dünya çocukların da katılımıyla daha büyük bir çocuk buluşması gerçekleştirmek istediklerini belirtti. Kanat’ın “Dünyanın dört bir tarafındaki çocukları davet ederek festivali” büyütmeyi düşündükleri yönündeki sözlerine karşılık, haklı olarak dünyanın dört bir tarafından renkleri ve dilleri farklı insanların getirilip cemaatin güç gösterisine dönüştürülen “Türkçe Olimpiyatlarını” hatırlıyor ve hatırlatıyoruz. Buna karşılık Kanat, “Herkesin kendi dili ve kendi kültürü ile ifade imkânı bulacağı ortamlar sağlamakta boynumuzun borcu” şeklinde yanıt veriyor…

2. Atta Festivali başladı

Her yıl 20 Kasım Çocuk Hakları Günü kapsamında gerçekleşen İstanbul’un tek uluslararası çocuk sanat festivali ‘Atta,’ 21 Kasım’da başladı. Çocukların sanat ve kültür haklarından yola çıkan, şehrin çocuk ve gençlik festivali olarak tüm sanat ve performans biçimlerinin yanı sıra teknolojik ve interaktif içeriklere de yer veren festival, 5 Aralık’a kadar sürecek.

Kenan Kırkaya/MA 

EN SON EKLENENLER