Direnen çocuklar için yazdı

Rengin Kardelen’in kaleme aldığı ‘Xaşxaş’ kitabı yazarın günlüklerinden derlediği denemelerinden oluşuyor. Kardelen kitabı direnişin çocuklarına atfen kaleme aldığını belirterek, ‘Her bir satırın okuyucuya bir tür meydan okuma hissi vermesini diliyorum’ diyor

Rengin Kardelen, Kürdistan’da 90’lı yıllarda hakkında açılan davalar nedeniyle Avrupa’ya çıkmak zorunda kalmış bir gazeteci. Rengin Kardelen, direnişin çocuklarına atfen “Xaşxaş” isimli kitap kaleme aldı. Xaşxaş, dostluk, özlem ve arkadaşlık üzerine kurgulanmış, derin edebi duygularla yazılmış bir eser. Her satırı okuyucuya derin bir özlemi, özlenen dostluğu ve yıkılmış memleketin özlemini yansıtıyor. Yazar kısa ve öz cümle ve öyküleriyle büyük acı ve özlemleri, mutluluk ve duyguları kaleme alıp okuyucuya sunuyor. Kardelen, kitabı asimilasyon politikalarına karşı Kürtçe yazdığı belirtiyor.

Ezberi bozuyor

Kardelen, kitabıyla ilgili şunları belirtiyor: “90’lı yılları yakinen yaşayıp görmüş ve o dönemde gazeteci olarak emek vermiş bir kadın olarak içinde bulunduğumuz süreçten kendimi soyutlayamazdım. Yıllar önce gazetecilik yaptığım o dönemlerde hakkımda açılan davaların sonuçlanmaya başlaması üzerine Avrupa’ya çıkmak zorunda kaldım. Toplamında 100 yıl hapis istemiyle yargılanıyordum. Son yıllarda bu engelin ortadan kalkmasıyla memleketime Amed’e daha sık gidip gelmeye başladım. Savaşta ve aşkta, bazı kitaplar vardır ki, şu ya da bu nedenle rahatsızlık yaratır. Koca bir yumru gibi oturur yüreğe… Istırapla besler zamanı. Savaşta ve aşkta bazı kitaplar vardır ki, ezber bozar. Tutup kolunuzdan bilinmezin yuvasına sürükler sizi. Yanılsamanın kucağına atar. Sersemletir. Savaşta ve aşkta yanılsamalardan yola çıkarak Xaşxaş’ı yazmaya başladım.”

Kitap kıblesini buldu

Kardelen kitabın ismine ilişkin ise şunları kaydetti: Avrupa’da duyduğum ikinci dünya savaşı hikâyelerindeki direnişçileri simgeleyen gelincik çiçeğinden esinlenerek aldım. Ve yine sanatla dolup taşan yolda kendi topraklarımdaki büyük direnişlerin ağıdını görmemezlikten gelemezdim. Hacı Birlik’i de koynuna alan Xaşxaş’ın yolculuğu Kobanê şehidi Melek Erkek’in kitaba adını veren sûretiyle kıblesini buldu. Günlüğümden derleyerek kitaplaştırdığım Xaşxaş, direniş çocuklarına atfen, kitapta yer almayan son bir denemem. Kıblesi gelinciklere dönük bu cennetin çocuklarına dair her bir satırın okuyucuya bir tür meydan okuma hissi vermesini diliyorum.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER