Dişten takılar

Çatalhöyük’te keşfedilen takılar arasında, delinmiş üç insan dişi bulundu. Arkeologlar dişlerden yapılmış bu takıların, canlılardan mı yoksa ölülerden mi yapıldığını belirlemeye çalışıyor.

Çatalhöyük, MÖ 7100 – 5500 yılları arasında iskan edilmiş olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan arkeolojik bir alan. 1960’lı yıllardan beri yapılan kazılarda Çatalhöyük’ün zamanına göre kalabalık bir nüfusa ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Delme aleti kullanılmış

Yapılan araştırmada Scott Haddow ve uluslararası bir ekip, kasıtlı olarak delinmiş insan dişlerini yaklaşık olarak MÖ 6.500 yıllarına tarihlendirdi. Araştırma ekibi, deliklerin nasıl yapıldığını, dişlerin neden kullanıldığını ve dişlerin kimden gelmiş olabileceğini daha iyi anlamak için stereomikroskop kullanarak dişleri yakından inceledi ve fotoğrafladı.

Analizler, iki dişin köklerinin mekanik olarak koni şeklinde bir delme aleti kullanılarak oluşturulduğunu gösterdi.

Yetişkinlere ait

Araştırmacılar, “İnsan dişlerinin delinmesi, gerekli teknolojik hareketler, malzeme özellikleri ve uygun alet kitleri bilgisine sahip kişiler tarafından gerçekleştirilen bir görevdi” diyor.

Ayrıca, dişlerden en az ikisinde, “süs olarak uzun süreli kullanımını gösteren” aşınma izleri olduğu da keşfedildi.

Haddow ve meslektaşları, dişlerin çiğneme yüzeyinde görülen aşınmaya dayanarak, hepsinin orta yaşlı veya yaşlı yetişkinlere ait olduğunu tahmin ediyor.

ARKEOFİLİ

EN SON EKLENENLER