Güney Kürdistan’da Mittani dönemine ait saray bulundu

Güney Kürdistan’da aşırı sıcaklar ve kuraklık, su seviyesinin düşmesine neden oldu. CNN’nin haberine göre, 3.400 yıllık bir eski bir saray ortaya çıktı. Bu yapının ortaya çıkması ardından, Kürt ve Alman arkeologlar harekete geçti.

Kemun sitesinde bulunan eski yapı, Musul barajının inşa edilmesi nedeniyle sular altında kalmış. Yapı, Dicle Nehri’nin altında yer alıyordu.

Yapı, 2010 yılında su seviyesinin azalmasıyla kısmen ortaya çıkmıştı ancak inceleme için halen su seviyesi yüksekti.

Kürt arkeolog Hasan Ahmed Qasim, Bronz çağa ait kalıntılar için “Son yıllarda bölgede bulunan en önemli arkeolojik keşiflerden biri” dedi.

CNN Internatonal’in haberine göre, saray Mittanilerin bölgede egemen olduğu döneme ait. Bu keşifle, Ortadoğu’da hakkında en az bilgi olan krallıklar arasındaki Mittanilere ilişkin daha fazla bilgi edinmek mümkün olacak.

Sarayda bazı unsurların, olağanüstü bir şekilde korunduğu ifade ediliyor. Özellikle dönemin saraylarının karakteristik özelliği olan mavi ve kırmızı tonlardaki resimli duvarlar, üzerinde yazıların olduğu toprak tabletler bunlar arasında yer alıyor.

Başlangıçta, saray Dicle Nehri kıyılarına 100 metre kadar mesafede, yüksekçe bir noktada bulunuyordu. The Intependent gazetesine göre bazı duvarlar iki metre kalınlığında, yedi metre yüksekliğinde.

Araştırmacılar, tapletlerdeki yazıların yardımı ile Mittani imparatorluğunun iç yapısı, ekonomik örgütlemesi, başkenti ve komşu bölgelerin idari merkezleri arasındaki ilişkileri hakkında bilgi elde etmeyi umuyor.

EN SON EKLENENLER