Hayatı müzikle güzelleştiriyorlar

Müziğin “ortaklaştıran ve birleştiren” özelliğiyle hareket eden İzmir Müzisyenler Derneği, çalışmalarıyla toplumsal dayanışmayı büyütüyor. Dernek Başkanı Oktay Çaparoğlu, “Hayatı müzik ile güzelleştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Yaşamın her alanında dayanışmayı ve farkındalığı geliştirmeyi, farklı kesimler arasında empati ve duygusal bağları güçlendirmeyi, müziğin birleştirici ve ortaklaştıran güzelliğini yaşama katmayı esas alan bir anlayışla hareket eden İzmir Müzisyenler Derneği (İMD), 40’a yakın kayıtlı üyesi ve bine yakın gönüllüsüyle çalışmalarını sürdürüyor. Ücretsiz olarak verilen flüt, bağlama, gitar, klarnet, yan flüt, bateri ve şan derslerinin yanı sıra yakın dövüş, öz savunma atölyesi, kadın eğitimi ve sağlığı dersleriyle dernek, toplumsal tüm etkinliklerde yerini alıyor.

‘MÜZİK YAŞAMDAN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ’

Müziği toplumsal yaşamın bir parçası olarak gören İMD Başkanı Oktay Çaparoğlu, yaşamın içerisinde sanat ve müziğin bir araç haline gelemeyecek kadar değerli ve önemli olduğunu belirterek, “Şu anki çabamız müziği hak etiği yere oturtmak. Bunu da yaşamdan ayrı düşünmek çok doğru değil. Hayatın içerisinde dokunmamız gereken, meseleler var. Kendimizi geliştirmemiz gereken çok fazla alan var. Biz müzisyenler sadece eleştirmek için değil değiştirmek için de varız. Biz kendi kimliğimizle müziği daha fazla toplumsallaştırmazsak hayatın içerisinde onu daha etkin kılamayız” diye konuştu.

‘EZİLENLERİN YANINDA OLMAYI BORÇ BİLİYORUZ’

Dezavantajlı kesimlerle ve yoksullarla dayanışma içinde olduklarını Çaparoğlu, toplumun her alanında dayanışma amacıyla müziği esas aldıklarını söyleyerek, “Hayatı çirkin kılmaya çalışan bir düzen var. Bu düzen her yerde kendini gösteriyor. Bizde buna karşı amaçla ve anlayışla yol alıyoruz. Müzisyenler içeresinde çok fazla politik bir bilinç yok. Biz bunu yaparken de insani, vicdani duyarlılıkla hangi yerde durmamız gerektiğini biliyoruz. Bizler ezilenlerin halkların yanında olmayı bir borç biliyoruz. Bunu müzikle yaptığımız zaman müzik çok daha iyi anlaşılıyor” şeklinde konuştu.

‘MORAL ÇOK ÖNEMLİ’

İzmir’de çok geniş çalışmalarının olduğuna dikkat çeken Çaparoğlu, bu sene Dünya Barış Günü vesilesi ile Cizre’ye gitmeyi düşündüklerini aktardı. Müzisyenlerin, şairlerin, yazarların ve gazetecilerin toplumun barış elçileri olduğunu dile getiren Çaparoğlu, “Bizim için şu an işten atılan ve ekmeği ile oynanan insanlardaki moral motivasyonu çok önemli. Bu yıkılmaya çalışılıyor. Buradaki dayanışma ruhunu kaybedersek bundan sonra hiçbir şekilde anlaşamayız. Biz elimizden geldiğince mağduriyet yaşayan bütün kesimler ile demokrasi ve özgürlük talebi olan herkes ile dayanışma içerisinde oluyoruz. Çoğu etkinliklere ben tek başıma katılmak zorunda kalıyorum. Diğer arkadaşlar diğer etkinliklere gidiyor. Mülteci çocuklarla kadın cinayetlerine karşı kadınlarla dayanışma içinde oluyoruz” dedi.

MAHALLELERDE KONSERLER VERİLİYOR

Enstrüman çalan gönüllü eğitmenlerin derneğe gelip ücretsiz ders verdiklerine değinen Çaparoğlu, her eğitmenin 13 öğrencisi olduğunu ve çeşitli enstrümanlarla ders verdiğini belirtti. Amaçlarının bu tür uygulamaları yaygın hale getirmek olduğunu söyleyen Çaparoğlu, mahallelere giderek konserler verdiklerini ve bu durumu topluma karşı bir sorumluluk olarak ele aldıklarını söyledi.

Mülteci çocuklarla her hafta ritim çalışması yaptıklarını dile getiren Çaparoğlu, kadınlara dair etkinlikler planladıklarını, kadına dönük taciz ve cinsel saldırılara karşı duyarlılık amacıyla verdikleri yakın dövüş öz savunma dersleriyle de toplumsal bir soruna dokunmak istediklerini söyledi.

‘HAYATI MÜZİKLE GÜZELLEŞTİRECEĞİZ’

Toplumsal birçok konuya ilişkin söyleşiler düzenleyeceklerini belirten Çaparoğlu, “Gelecek ay Çerkezler, Kürt müziği, Alevilere dair etkinlikler yapacağız. Biz daha önce çocuk şarkıları, ekoloji şarkıları yaptık. Şu anda çocuk şarkıları projemiz var. Çekrez müzik topluluğunda olduğu bir Çerkez albümü yapacağız. Her dilde şarkılarımızın olması gerekiyor. Derneğimizde bunun çalışmaları var. Çok dilli koro kuruyoruz. Dünya şarkıları kuruyoruz. Kürtçe, Türkçe, Arapça, Farça, Ermenice ve farklı dillerde şarkılar yapmayı düşünüyoruz. Hayatı müzik ile güzelleştirmeyi amaçlıyoruz. Müzik birleştiren bir güzelliğe sahiptir. Adaleti, özgürlüğü savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Ruken Demir / Ayşe Sürme – dihaber

EN SON EKLENENLER