İshak Paşa Sarayı’na restorasyonda cam tavan eklenmiş; ziyaretçiler tepkili…

Doğubayazıt’taki Kela Behlül Paşa (İshak Paşa Sarayı) restorasyonunda cam tavan kullanılması ziyaretçilerden büyük bir tepki topluyor. Ziyaretçiler, sarayın tüm ihtişamının cam tavan nedeniyle kaybettiğini ve sarayın eski haline döndürülmesi talebinde bulunuyorlar

Agirî’nin (Ağrı) Bazîd (Doğubayazıt) ilçesinin en önemli sembollerinden biri olan, konumu ve tarihiyle insanları büyüleyen Kela Behlül Paşa’nın (İshak Paşa Sarayı) hatalı restorasyonu ziyaretçilerin tepkilerine neden oldu. Sarayın restorasyonu için 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 8 milyon 100 bin TL harcanmış, yapılan restorasyon sırasında sarayın üst kısımlarına cam tavan takılmıştı. Yetkililer ise, saraydaki tarihi eserleri korumak için cam tavan taktıklarını iddia etmişti. Sarayı ziyarete gelenler ise yapılan restorasyona tepki gösteriyor.

‘Saray eski haline döndürülsün’

Mezopotamya Ajansı’ndan Mahmut Ruvanas’ın yaptığı habere göre; Amed’den İshak Paşa Sarayı’nı ziyarete gelen Mehmet Rauf Örücü, “Bu camlar buraya hiç uymamış ve sarayın tarihi dokusunu bozmuş. Restorasyon yapılacaksa sarayın taşlarına benzer taşlarla yapılsın. Amed’den sarayı görmeye geldim ama gördüğüm manzarayı hiç beğenmedim. Eski hali bundan daha iyiydi. Saray çok ihtişamlı ve güzel ancak bu camlar bu ihtişamı tamamen ortadan kaldırmış. Yetkililer sarayı eski haline getirirse daha güzel olacak diye düşünüyorum” dedi.

‘Bu manzara tarihi bir yapı için korkunç’

Ziyaretçilerden Sermet Büyükgüney ise sarayı görmek için İstanbul’dan geldiğini söyleyerek, “Bu kadar güzel bir manzarayı ve bu kadar güzel bir tarihi eseri berbat etmek için güzel bir adım olmuş. Umarım hata yaptıklarını biliyorlardır. En kısa sürede bunu düzelteceklerine inanıyorum. Düzeltilirse saray doğallığını kaybetmemiş olur. Yetkiler bu camları buradan söksün ve sarayı eski haline getirsin. Bu manzara tarihi bir yapı için korkunç” diye belirtti.

Görevliler: Çok sayıda şikayet alıyoruz

Saray görevlileri de restorasyonun yapıldığı günden beri gezmeye gelen her yurttaşın gördüğü manzara karşısında şaşırdığını söyledi. Görevliler, ziyaretçilerin bu manzara karşısında şikayetlerini dile getirdiğini ve her gün çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek, bu şikayetlerin yetkililere de iletildiğini, dolayısıyla sarayın tekrar restore edilmesinin gündemde olduğunu söyledi.

İshak Paşa Sarayı hakkında

Mir Mihemed Pirbela’nın oğlu Evdi Paşa zamanında 1685 yılında temeli atılan, Kürt filozofu Ehmedê Xanî’nin de divan katipliğini yaptığı tarihi İshak Paşa Sarayı, UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde bulunuyor. İshak Paşa Sarayı, Türkiye’de Topkapı Sarayı’ndan sonra ikinci büyük sarayı ve dünyada ilk kez kalorifer ve kanalizasyon sisteminin kullanıldığı saray olarak biliniyor. Duvarları ve tabanı taştan olan sarayın, yüzyıllar öncesinden 25-30 kilometre uzaklıktaki Kotiz Köyü’nden getirilen beyaz taşlar ve Ağrı Dağı’ndan getirilen siyah taşlar ile yapıldığı belirtiliyor. Saray inşa sürecinin Evdi Paşa’nın oğlu İshak Paşa zamanında bittiği için saraya İshak Paşa Sarayı adı veriliyor. Yapımı bir kaç kuşak süren saray, resmi olarak her ne kadar İshak Paşa Sarayı olarak geçse de halk tarafından Kela Behlül Paşa olarak tanımlanıyor. Doğubayazıt’ta son hükümdarın Behlül Paşa olması nedeniyle sarayın adı Perişan Hanım, Xelil Beg gibi birçok destanda ve Erivan türkülerinde Kela Behlül Paşa olarak geçiyor.

EN SON EKLENENLER