Işık tutabilmek hevesiyle…

Dünyanın farklı yerlerinde barış için mücadele eden kadınların hikayelerinden derlenen ‘Kadınların Barış Mücadelesinde Dünya Deneyimleri’ kitabı çıktı. Kadınlar, ‘Türkçe literatürde üzerinde durulmamış deneyimlere naçizane ışık tutabilmek hevesiyle yola çıktık’ dedi

Çatışmaların yoğun olarak yaşandığı bölgelerden kadınların deneyimleri ile oluşturulan ‘Kadınların Barış Mücadelesinde Dünya Deneyimleri’ isimli kitap Demos Araştırma tarafından yayınlandı. Başta Sırbistan, Kosova, Sri Lanka, Suriye olmak üzere kadınların savaşa karşı ortaklaşmasını ele alan kitap, kolektif bir çalışmanın ürünü.

Gazete Şûjin’a konuşan kitabın yazarlarından Nisan Alıcı ve Güneş Daşlı, “Hem burada barış mücadelesi veren kadınlara bir ilham oluşturabilmek hem de Türkçe literatürde pek üzerinde durulmamış deneyimlere naçizane ışık tutabilmek hevesiyle yola çıktık” dedi.

Kadınlar süreçten dışlanıyor

Kitap çalışması devam ederken çözüm sürecinin de sürdüğünü aktaran Alıcı, “Türkiye’deki geniş anlamda barış mücadelesine, özel anlamda da kadınların barış mücadelesine kendi araçlarımızla katkıda bulunma çabamızın bir ürünüdür” dedi. Alıcı, kadınların barış sürecinden dışlandığına dikkat çekerek, “Farklı boyutlarda da yaşansa bu risk her çatışma çözümü sürecinde var. Üstelik Kosova örneğinde gördüğümüz gibi, bizim güvence olarak görmeye meyilli olduğumuz uluslararası kurumların varlığı da kadınların karar alma süreçlerine katılmasını garanti etmiyor. Hatta aksine bunun tam tersine işleyebiliyor. Kadınlar çatışma döneminde kamusal alanda ne kadar aktif olarak bulunsa, hatta direniş hareketlerine öncülük etse bile sular durulduğunda toplumun bir nevi standart durumuna döndüğünü, ilk iş olarak kadınları süreçlerin dışında bırakmaya çalıştığını görüyoruz. Türkiye’de de kadınlar bu riskin oldukça farkındaydı ve barış süreci devam ederken de uzun vadeli bir mücadele kuruyorlardı” sözlerini kullandı.

Her alanda örgütleniyorlar

Kadınların her alanda örgütlendiğinin altını çizen Alıcı, “Kadınlar olarak bu süreçte yan yana durmaya devam edelim ve kendi durduğumuz yerden, sahip olduğumuz araçlarla barışı düşlemek ve direnmekten vazgeçmeyelim. Sayısız kadının hayatını kaybettiği, yüzlercesinin cezaevlerinde direnmeye devam ettiği bir zamanda kadın hareketinin kazanımlarına karşı saldırılara verilecek en güçlü cevap bu gibi görünüyor” dedi.

Eşitliği hedef aldılar

Sırbistan, Kosova, Sri Lanka ve Suriye gibi savaş ülkelerine odaklanmasının sebebinin savaşın devam ediyor olması olduğunu söyleyen Güneş Daşlı ise, “Sırbistan örneği etnik çatışmanın olduğu bir deneyim iken; Suriye halen savaşın devam ettiği bir örnek. Sri Lanka ise daha çok ulusal kurtuluş mücadeleyle çatışmanın sürdüğü bir deneyim. Elbette bu noktada Sri Lanka Türkiye için bugünlerde de tartışılan bir model olarak öne çıkıyor. Esasında ‘Nasıl barış yapılamaz’a örnek bir deneyim” dedi. Daşlı, kadınların dışlanması ile birlikte toplumun yarısının dışlanmış olabileceğinin altını çizdi. Türkiye’de devam eden saldırıların Kürt legal hareketinin son 20 yıldır inşa ettiği eşit temsiliyet, eşbaşkanlık, kadın daire müdürlükleri, şiddetle mücadele merkezleri gibi toplumsal cinsiyet eşitliğine hizmet eden mekanizmaları hedef aldığını kaydeden Daşlı, bunun aynı zamanda bir arada yaşama ve barış fikrini de zehirlediğini söyledi.

ANKARA

EN SON EKLENENLER