‘Kolektif bir sanat anlayışı’

Muğla’nın Milas ilçesinde, kolektif bir sanat anlayışı ilke edinilerek, yediden yetmişe herkese ücretsiz sanat eğitimi veriliyor. Saklı Bahçe sanatevinin kurucularından Bahattin Şeren, ‘Çekici vurdukça, hayallerimiz açığa çıkıyor’ dedi

Muğla’nın Milas ilçesinde 6 sanatçı tarafından 2011 yılında kurulan “Saklı Bahçe”de, yurttaşlara ücretsiz olarak sanat eğitimi veriliyor. Cinsiyet ya da yaş ayrımı yapmaksızın kapılarını yediden yetmişe herkese açan Saklı Bahçe, kolektif bir sanat anlayışını gözler önüne seriyor. Çalışmalarını yürüttükleri tarihi binanın hiçbir dokusuna dokunmayan sanatseverler, binada her yıkık duvarın gölgesini sınıf, her üstü açık odayı da bir atölye olarak kullanıyor. Bir harabe görünümünde olan Saklı Bahçe’de biraraya gelen resim, heykel, müzik, tiyatro ve edebiyatla uğraşan sanatçılar, eserlerini toplum yararına özgün bir şekilde üretiyor. Sanatevinin kurucularından heykeltıraş Bahattin Şeren, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bahattin Şeren, sanatını toplum için icra ettiğini belirterek, “Çekici vurdukça, hayallerimiz açığa çıkıyor” dedi.

Geçmişin ayak izleri…

Sanatevi olarak tarihi ve yıkık dökük bir binayı tercih etmelerinin sebebini, “Geçmiş kültürlerin ayak izlerini sanatla buluşturmak” olarak belirten Şeren, “Burada yemek yiyen birinin bile elinin heykel tozuyla kirlenmesini istiyoruz. Burada toplumun elinin sanata bulaşmasını, kolektif bir sanat anlayışının var olmasını istiyoruz” dedi. Şeren, eğitim verdikleri ilk zamanlarda 130 öğrencinin olduğunu şuan ise, her meslek grubundan ilkokul öğrencisine kadar farklı kulvarlarda gelişmek isteyen öğrencinin olduğunu dile getirdi. Şeren, amaçlarına dair olarak şunları söyledi: “Amacımız sanatı daha genç çevrelere yaymak. İlla ki biri beğensin diye bir şartımız yok. Bir yontu yapıyorsunuz, o sana aittir. O, senin çocuğun gibidir, emek vardır içerisinde. Bu felsefe ile burada hareket ediyoruz”

Kafe duvarından Saklı Bahçe’ye

Saklı Bahçe’de sanata dair tartışmalar yürüttüklerini ifade eden Şeren, “Sanattan topluma, ülke sorunlarından çevre sorunlarına kadar her şeyde ortak paydamız bu çadırda vücut buluyor” diyerek, heykel sanatına olan aşkının Riha’da (Urfa) bir kafenin duvarına yaptığı heykel ile başladığını söyledi. “Bir duvar ile başlayan heykel aşkım, bugün bir Saklı Bahçe’ye dönüştü” diyen Şeren, sanatseverlere heykel tutkusunu kazandırmayı istediğini dile getirdi. Türkiye’nin sanata ve sanatçıya değer vermediğini vurgulayan Şeren, “Sanatçıların Türkiye’de şahitliği kabul görmüyor” dedi. Yaşamın her alanında sanat merkezleri açılarak gençlerin sanata teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Şeren, “İnsan ürettiği kadar vardır. Herkes kapısının önünü temizleyerek dahi bir sanatsallığı açığa çıkartabilir. Genç sanatçılara da buradan çağrımdır, biraz kirlensinler” diye konuştu. Şeren, Anadolu’yu kapsayan bir açık hava müzesi yapmayı düşündüklerini söyledi.

MUĞLA/ŞÛJIN

EN SON EKLENENLER