Kürtçe çocuk oyununa ilgi yoğun

Amed Tiyatro Festivali kapsamında büyük ilgi gören ‘Li Rawestgehê Sê Ezezok’ isimli Kürtçe çocuk oyunu yoğun istek üzerine yeniden sahnelenecek. Oyunu izleyenler ise kayyumların salon vermemesinden şikayetçi

Melike Aydın/Amed-Şûjin

Amed Tiyatro Festivali kapsamında seyrici ile buluşan Li Rawestgehê Sê Ezezok (Otobüs Durağında Üç Bencil) adlı Kürtçe çocuk oyunu, yoğun istek üzerine 11-12 mayıs tarihleri arasında tekrar sergilenecek. Özer Tunca’nın yazdığı Rüknettin Gün’ün yönettiği oyunda bencil üç soytarının 24 numaralı otobüsü bekledikleri durakta yaşadıkları ilişkiyi ele alıyor. Oyunda üç soytarının güldürürken düşündüren hikayesi neredeyse hiç söz kullanılmadan beden dili ile işleniyor.

Hem çocukların hem de büyüklerin eğlenceli dakikalar geçirmesini sağlayan oyun, aynı zamanda bencilliğin arkadaşlığa zarar verdiği gibi herkesin ortak çıkarına olan fırsatların da kaçırılabilmesine neden olduğunu anlatıyor.

Festival bünyesinde çocuklarını oyunu izlemeye getiren aileler ise halk iradesi ile seçilen belediyelerde eşbaşkanların görevden alınıp yerine kayyum atanması ile Kürtçe tiyatro yapan salonların kapatıldığını söylüyor ve salonsuzluktan şikayet ediyor. Çocukları ile birlikte oyunu izlemeye gelen Şahide İpek, Kürt diline ve kültürüne yönelik baskıların nefret politikasının bir uzantısı olduğunu belirterek, kısıtlı imkanlarla gerçekleştirilen bu etkinliklerin çok değerli olduğunun altını çiziyor. İpek, halkın bu değerlere daha fazla sahip çıkması gerektiğini söylüyor.

Çocuklar kültürleri ile büyümeli Daha önce çalışmak için Türkiye metropollerine giden ve daha sonra tekrar Amed’e dönen Emel Özsucu ise Türkiye’de çoğu insan için kültürlü olmanın ‘Türk gelenek ve görenekleri’ne göre yaşamak sanıldığını ve bu durumun Kürtlere yönelik ırkçı politikaların bir parçası olduğunu ifade ediyor. Çocuğu Çekdar’ın kendi dilinde türküler söyleyebilmesi için Aram Tigran’da ders gördüğünü söyleyen Özsucu, belediyeye kayyum atanmasıyla beraber bu isteklerinin ertelenmek zorunda kaldığını anlatıyor. Özsucu, “Amed’e geldik ki kendimiz gibi yaşayalım ama burada da kendi toprağımızda kendi kültürümüzü yaşamamıza izin vermiyorlar. Yeteri kadar yer yok. Aram Tigran vardı, kapatıldı” diyor.

Devletten beklenmemeli

Birçok okulda İngilizce oyunlara yer verildiğini ancak Kürtçe oyunların olmadığını söyleyen Emine Öztekin ise mevcut sistemde bunun devletten de beklenilmemesi gerektiğini vurguluyor. İzledikleri Kürtçe oyunda işlenen ‘bencillik’ temasının Kürt halkına uygulanan bencil politikalara benzediğini ifade eden Öztekin, çocuklarının kendi kültürüne yabancılaşmasının acı bir durum olduğunu söylüyor.

Oyunun hem içeriğini hem de performansını çok beğendiğini söyleyen 10 yaşındaki Çekdar ise oyunun dilini Kürtçe az bildiği için yarım anladığını söylüyor. Dicle İpek ve kuzeni Şevval İpek ise izledikleri oyundan bencilliğin arkadaşlığı bozduğu kanısına vardıklarını söylüyorlar ve oyunu izlemekten oldukça memnunlar. Keman kursu aldığı Cigerxwin Kültür Merkezi’nin kapanmasına çok üzüldüğünü söyleyen Roşinda İpek ise, oyunda çok güldüğünü ve okuldaki arkadaşlarına da anlatacağını söylüyor.

EN SON EKLENENLER