Kuzey Doğu Suriye’de çok dilli  kütüphane

Kuzey Doğu Suriye Devrimi’nin kültür alanındaki ilk kazanımlarından olan Amara Kütüphanesi, farklı dil ve alanlarda yazılan 15 bin kitapla dil ve edebiyat severlerin durağı oluyor

Kuzey ve Doğu Suriye’de önemli çalışma yürüten alanlardan biri de edebiyattır. Önceleri çok sayıda yazar eserlerini basma ve yayınlama imkânı bulamazken, devrimle birlikte kendi alanlarıyla ilgili çalışma yürüten birçok kurum içinde örgütlenme şansı buldu.

Amara kütüphanesi öğrenciler için kaynak oluyor

2018 yılında açılan Amara Kütüphanesi, devrimin başlamasından sonra açılan ilk kütüphane olma özelliğini taşıyor. 15 bin kitabın bulunduğu kütüphanede sadece Kuzey ve Doğu Suriyeli yazarların eserleri değil aynı zamanda başta Bakur, Rojhilat ve Başûrê Kurdistan olmak üzere, Şam’dan Mısır’a kadar birçok yazarın eseri de bulunuyor.

Burada ayrıca Kürtçe lehçelerinin yanı sıra İngilizce, Arapça ve Türkçe yazılmış kitaplar bulunuyor. Öte yandan üniversite öğrencileri için de kaynak oluyor. Amara Kütüphanesi sadece okuma ve araştırma yapılabilen bir yer değil aynı zamanda aydın toplulukların, yazarların ve okuyucuların fikir ve görüşlerini tartışma olanağı bulabildiği bir yerdir.

‘Genç kesime ulaşmak istiyoruz’

Amara Kütüphanesi çalışanı Selîm Ebbas, kütüphanenin işleyişi ve amacına ilişkin ANHA Ajansına konuştu. Temel amaçlarının okuma kültürünü yaymak olduğunu belirten Ebbas, özellikle genç kesime ulaşmak istediklerinin altını çizdi.  Kütüphanede farklı alanlarda yazılmış onlarca kitap olduğunu kaydeden Ebbas, “Kuşkusuz, talep olduğunda siparişte alıyoruz. Fakat kitapların çoğu bölgede hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda çok sayıda kitabı Başûr ve Bakurê Kurdistan’dan getirdiklerini söyleyen Ebbas, “Bir süredir sınır kapısını kapattılar, bunun için dışardan kitap getiremiyoruz. Genellikle Başûr hükümetinin engellemeleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

DIŞ HABERLER

 

#Kuzey #Doğu #Suriyede #çok #dilli #kütüphane

EN SON EKLENENLER