Ma Müzik’le Diyarbakır sokaklarına müziğin rengi hakim olacak

Diyarbakır’da 2 ile 60 yaş arası kursiyerleriyle hem koro hem enstrüman eğitimlerinin verildiği Ma Müzik Center hakkında bilgi veren eğitmen Şêrko Kanîwar, kendini müziğe, sanata adayan halk sanatçısı yetiştirme amacında olduklarını vurguladı.

OHAL ile birlikte çıkarılan KHK’lerden sadece siyaset, emek ve ekonomi alanları değil kültür sanat üretiminin yapıldığı merkezler de nasibini aldı. Diyarbakır’da belediyelere atanan kayyumlar veya KHK’ler eliyle kapatılan kültür kurumları ise yılların birikiminin de katkısıyla çalışmalarını aksatmadan sürdürüyor. Bu kapsamda kurulan Ma Müzik, yıl boyunca verdikleri eğitimlerin sonucunda 1’inci Ma Müzik Günleri düzenledi. Çocuk koroları, enstrüman dinletilerinin olduğu etkinlik ve çalışmaları hakkında bilgi veren eğitmen Şêrko Kaniwar, “Müzik ve sanatseverleri, yarı yolda bırakmamanın sözünü verdik. Sanatçı olarak üstümüze düşeni yapacağız’’ dedi.

‘SANAT TOPLUMSALIK İÇİN YAPILMALI’

Diyarbakır’daki sanat kurumlarının KHK’lerden büyük darbe aldığını dile getiren Kaniwar, 4 ay öncesine kadar müziğe zemin olacak herhangi bir oluşumun bulunmadığını kaydetti. Türkiye’de birçok müzik kurumu olduğunu, ancak temelini sanatın değil, ekonomik çıkarlara dayandırdığı için nitelikli sanatçı yetişmediğine dikkat çeken Kaniwar, “Sanat para için değil toplumsallık için yapılmalı” ilkesini benimsediklerini vurguladı.

‘DÖRT DİLDE MÜZİK EĞİTİMİ VERİLİYOR’

Kaniwar, 4 aydır faaliyette olan Ma Müzik Center’in 600 öğrencisi ile 4 dilde verdiği müzik eğitimiyle, büyük bir renk mozaiği oluşturduğunu söyledi. Herhangi bir sınırlama olmaksızın 0-2 yaş grubundan başlayarak 60 yaşına kadar her kesimden insanın kendi rengini, dilini müziğin ritmik ahengine uygun bir şekilde yaşama yansıttıklarına değindi.

‘GERÇEK MÜZİSYENLER ANNE VE BABALARDIR’

Ma Müzik Center’de anne babaların yanı sıra hamile kadınların katıldığı özel müzik eğitimleri olduğunu, ebeveynlerin doğru bir şekilde müzik eğitimi almasının çocuk üzerinde etkili olduğuna dikkat çeken Kaniwar, “Gerçek müzik öğretmeleri anne ve babalardır. Biz değiliz” diye belirtti.

‘BÜTÜN TOPLUMUN RUHUNA DOKUNUP EVRENSELLİĞİ YAKALAMAK’

Birçok alanda kurslar veren Ma Müzik’te arbane, keman, piyano, kemençe, santur tay, bağlama gibi birçok enstrümanın eğitimi veriliyor. Piyano eğitimi almak isteyen öğrencilerin sayısının hayli fazla olduğunu aktaran Kaniwar, “Türkiye’de Santur çalabilen iki eğitmen bulmak bile çok zor. Ma Müzik’te Santur çalabilen yaşları 6 ile 7 arasında değişen 20 öğrencimiz var. Bazı anlar, bazı hisler hiç yazılamıyor. Müzik, içten içe eşlik ediyor. Ma Müzik’le, sanatın bütün toplumun ruhuna dokunan, evrenselliği yakalayan bir dinamiği oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.

‘DİYARBAKIR’IN BÜTÜN SOKAKLARINA MÜZİĞİN RENGİNİ YAYACAĞIZ’

Diyarbakır sokaklarına müziğin rengini yansıtmak istediklerini, bu nedenle sokak ve mahallelerde halkı müzikle buluşturmak için çalışacaklarını söyleyen Kaniwar, “Müzik herkes içindir. Ve her yerde olmalıdır. Kadın, çocuk ve Ma orkestramız var. Bu gruplarımız, herkesin umudunu kaybettiği, bu zorlu süreçlerde müzikle ruhlara umut oluyor. Eğer her sesin bir rengi, her müziğin bir duygusu, her duygunun bir mesajı, her mesajın bir menzili varsa şayet, Ma Müzik Center de müziğin ve sanatın menzili olacak” ifadelerini kullandı.

EN SON EKLENENLER