Mülteci yaşamlar film festivalinde

Nürnberg Uluslararası İnsan Hakları Film Festivali başladı. 4 Ekim’e kadar devam edecek festival boyunca “insan hakları” temalı film ve belgeseller gösterilecek.
Almanya’da 1999 yılından bu yana 2 yılda bir gerçekleşen Nürnberg Film Festivali, Almanya’nın “insan hakları” temalı en eski ve en büyük festivali. 50 yönetmenin katılacağı, 59 film ve belgesin gösterileceği film festivali kapsamında filmler hakkında söyleşiler, müzik dinletileri gerçekleştirilecek.

İnsan hakları konulu festivalde, Aslı Özarslan’ın çektiği Cizîr (Cizre) Belediye Eşbaşkanı Leyla İmret’in hayatını konu alan “Dil Leyla” isimli belgesel film de gösteriliyor.
Devlet terörünü ve insanların nasıl ayrıştırıldığını anlatan yönetmen Emin Alper’in “Abluka” filmi de festivalde gösterilecek.
Festivalde dikkat çeken filmler arasında kadına karşı şiddeti ve mücadeleyi konu edinen “Kindil El Bahr”, “Komunia”, “Lange Sommer der Theorie”, “Lipstick Under My Burkha”, “Maman Colonelle” de gösterilecek.

Alan Kurdî ile insanlık kıyıya vurdu

Festivalin konukları arasında Oscar, Tony ve Emmy ödüllü İngiliz tiyatro, televizyon ve sinema oyuncusu Vanessa Redgrave de yer aldı. Redgrave’nin kendi yaşam hikayesini beyaz perdeye taşıdığı aynı zamanda yönetmenliğini de yaptığı “Sea Sorrow/Denizin Acısı” isimli film, festivalin açılış filmi oldu. Redgrave, filminde günümüzün en toplumsal yaralarından biri olan göçmen sorununu işliyor.
Filmin gösterimi ardından yapılan söyleşide konuşan Redgrave Almanya’nın Türkiye ile olan mülteci politikasını eleştirdi. Redgrave, “Bir avuç gönüllü çalışanın dışında insanlık sınıfta kalmıştır. Küçük Alan Kurdî’nin cesediyle birlikte, esasen tüm insanlığın cesedi kıyıya vurmuştur” dedi.

EN SON EKLENENLER