Müzisyenlerin hayat mücadelesi…

Volkan ATEŞ

Salgında getirilen kısıtlamalardan en fazla etkilenen kesimlerden biri de kapanan eğlence yerlerindeki müzisyenler oldu. Enstrümanlarını satarak fabrikalarda çalışmaya başlayan müzisyenler arasında intiharlar da artarken, mart ayından bu yana sahneye çıkamayan Eskişehirli müzisyen ve ses sanatçıları yaşadıkları sıkıntıları CHP Milletvekili Utku Çakırözer’e anlattı. Müzisyenler ev kiralarını, elektrik, doğalgaz gibi faturalarını ödeyemediklerini söylerken, “ Düğünde, doğum gününde, insanların mutlu günlerinde hep biz vardık. Ama salgında ilk unutulan bizler olduk. Unutulmak gururumuza dokundu” dedi.

Hayatında ilk kez fabrikada çalışmaya başladığını dile getiren org sanatçısı Salim Oylaş, “44 yaşından sonra fabrikada çalışmak nedir onu öğrendim.

Fabrikada zımpara yapıyorum. Ellerim çok acıdığı için şu an org çalabilecek pozisyonda değilim. Belki canlı müzik başlasa org tuşuna basamayacağım” diye konuştu.

Bir yıldır iş yapamadıklarını söyleyen ses sanatçısı Emre Söylemez de, fabrikada çalışmaya müzisyenlerden biri. “20 yıl sonra hayatımda ilk kez ben de fabrika gördüm” diyen Söylemez, konuşmasına şöyle devam etti: “Benimle birlikte çoğu arkadaşım paketçilik yapıyor, ayakkabı boyuyor. Çoğu arkadaşımız enstrümanını sattı. Üzüldüğümüz nokta elimizdeki altın bileziğimizi kullanamamak. Bir yıldır çok zorluk çekiyoruz. Artık müzisyenlerin sesinin duyulmasını istiyoruz.”

Eskişehir Müzisyenler ve Sahne Sanatları Derneği Başkanı Mustafa Demir, mekânlar açıldığında canlı müzik yapılmasına izin verilmesi gerektiğinin altını çizerken müzisyen ve eğitmen Armağan Çakır da, yaşadığı sıkıntılar karşısında çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

“Türkiye’nin her yerinde müzisyenler için online platformlar oluşturulabilir. Buraya özel sektör, yerel yönetimler destek verilebilir. Böyle bir platform oluşturularak müzisyenlere destek verilebilir.”

MÜZİSYENLER YAŞATILMALI

Müzisyenleri dinleyen CHP’li Çakırözer, iktidarın maddi desteğinin yetersiz olduğunu vurguladı. Çakırözer, müzisyenlerin yaşadığı sıkıntılara çözüm oluşturulması ve artan müzisyen intiharlar karşısında Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi: “Çoğunun çalışırken sigortaları yapılmadığı için hiçbir güvenceleri yok. İktidar bin liralık destek açıkladı ama ondan da herkes yararlanamadı. Bu süreçte hayatlarını geçindirmek için insanlar ekmek tekneleri dedikleri enstrümanlarını satmaya başladı. Müzisyenlerimizin hayatta kalabilmesi için düzenli, sürdürülebilir ödenek sağlanmalı. Müzisyenlerimiz devlet güvencesi altına alınmalı. Müzisyenler yaşatılmalı.”

BirGün Gazetesi

EN SON EKLENENLER