Ortak hayatlar

Fevzi Esen’in ‘Ortak Hayatlar’ kitabı, Goran Yayınları’ndan çıktı. Kitap, Kürt bir askerin yardımıyla kurtulmayı başaran 10 yaşındaki Kızıl Hüseyin oğlu Ali’nin yaşadıklarıyla, Dersim vahşetini canlandırıyor

17 yaşında bir genç iken girdiği zindanda neredeyse ömrünün üçte ikisini geçiren Fevzi Esen’in ilk romanı “Ortak Hayatlar”, Goran Yayınları tarafından okurlara sunuldu. 20. yüzyıl Kürdistan gerçekliğini değişik boyutlarıyla ele alan çalışmaya, “Dersim Tertelesi’nden karelerle giriş yapan yazar, Tertele’den Botanlı İbrahim (Brahîmê Boti) adlı Kürt bir askerin yardımıyla kurtulmayı başaran 10 yaşındaki Kızıl Hüseyin oğlu Ali’nin yaşadıklarıyla, Dersim vahşetini canlandırıyor.

Romanın bir boyutunu da 1990’lı yılların Kürt Silahlı Hareketi oluşturuyor. Botan’da bir eylemde yaralanan kadın gerilla Şilan’ın yolu, tedavi olmak için gittiği köyleri korucu olmayı reddettikleri için boşaltılan Brahîmê Boti ve Kızıl Hüseyin oğlu Ali’nin birbirlerinden habersiz yaşadıkları Kürdistan’dan göçertilenler ile bölgenin diğer ötekileri Romanlar ve yoksulların yaşadığı Adana’nın varoş mahallelerinde kesişir.

Romanın buraya kadar olan kısmına belirgin bir amatörlük hakimken, buradan itibaren farklı bir yoldan mükemmel bir romana giriş yapılıyormuşçasına Adana varoşlarının adeta anatomisini çıkaran yazar, damarlarına inmekte, tüm dokularını yararak hücrelerine kadar çözümlemekte ve buraları tüm orijinalitesiyle tanıtmaktadır.

Yaşar Kemal, Çukurova’nın bozkırlarını dağlarını, obalarını; Orhan Kemal, fabrikalarını, çiftliklerini, pamuk tarlalarını; Yılmaz Güney, umutsuz yoksulluklarını, fukara köylülerini büyük ustalıkla işlemişlerdi. Fevzi Esen, adeta Yılmaz Güney’den el almışçasına aynı harbi, delikanlı rüzgarlara Kürt kadın direnişçiliğini de katarak varoşun da ötekinin, yeraltının katmerlerini de deşmekte ve büyük Adana, Çukurova panoramasının gediklerini doldurmaktadır.

Genç yaştaki kapkaççı Fırat’ın ekseninde yer aldığı olaylar örgüsü; yoğun gerilimle, yüklü bir akıcılıkla okuru nefes nefese peşinden koşturmaktadır. Fırat’ın bir çatışmada yaşadıklarıyla son bulan kitap, devam edecek serinin birinci cildi olarak tasarlanmış. İkinci ve belki daha sonraki ciltlerde amatörlüklerini aşarak varoş çözümlemesinde yakaladığı bütünselliği romanın geneline yayacağı umulan Fevzi Esen, Türkçe Kürt yazınının Martin Eden’i olma yolunda büyük başarılara imza atacaktır.

EN SON EKLENENLER