Otoportreleri ile eril dili değiştirmeyi amaçlıyor

Otoportre çalışmaları ile eril fotoğraf dilini dönüştürmeyi amaçlayan Şehlem Kaçar, çalışmalarında kadınlık, eşitlik, kadınsılaştırma kavramları üzerinde duruyor.

Diyarbakır Fotoğraf Amatörleri Derneği (DİFAK) tarafından düzenlenen Diyarbakır Uluslararası Fotoğraf Günleri, bu yıl 22-28 Mayıs tarihleri arasında yapıldı.

2003 yılından bu yana yapılan etkinlikte, fotoğraf günleri kapsamında düzenlenen “Kadın Fotoğrafçılar Çalıştayı”na katılan fotoğrafçılardan Şehlem Kaçar, otoportre çalışmaları ile eril fotoğraf dilini kırmayı amaçlayan bir sanatçı. Fotoğraflarda yaygın olarak kullanılan eril dilin karşısında yeni bir dil oluşturmak istediğini söyleyen Kaçar, otoportre çalışmaya, feminist ve sürrealist fotoğrafçı Francesca Woodman’dan etkilenerek başlamış.

Üç boyutlu olarak ele alıyor

Kaçar, fotoğrafta bakan kişinin erkek, bakılanın kadın olduğu ikili boyutun yerini hem bakan, hem bakılan hem de fotoğraflayan olarak üç boyutlu bir şekilde ele aldığını ve bu sayede yeni bir fotoğraf dili oluşturmayı hedeflediğini söylüyor. Gazete Şûjin’a konuşan ve ileriki süreçlerde yaptığı çalışmaları kamuya açmayı düşündüğünü dile getiren Kaçar, sözlerini şöyle sonlandırıyor: “Toplumsal cinsiyetin biyolojik cinsiyetten bağımsız olduğunu düşünüyorum. Bence bunun doğaya atfedilmemesi lazım. Bu daha çok dayatılan toplumsal cinsiyet rolleri ile ilgili. Kadın olduğumuzun çok da farkında olmayabiliriz veya çok erkeklik üretebiliriz. Bu konuda otoportre çalışmalarında kadının kendi farkına varmasına da yardımcı olduğunu düşünüyorum.”

AMED

EN SON EKLENENLER