Serê Salê’de barış mesajları

Mezopotamya halkları, yeni yılı 13 Ocak’ı 14 Ocak’a bağlayan gecede kutluyor. Serê Salê adıyla kutlanan yeni yıl, Sêrt’in Hawel ilçesinde de kutlandı. Davul zurna eşliğinde evleri dolaşan çocuklar, yaşadıklarını skeçlerle anlatıp, seslendirdikleri ezgilerle halay çekti. Çocuklar aynı zamanda barış dileklerini de dile getirdi
ezopotamya halkları, yeni yılı Hicri takvime göre 13 Ocak’ta Serê Salê (Yılbaşı) olarak kutluyor. Dünyada Miladi takvim esas alınarak 1 Ocak’ta kutlanan yılbaşı, birçok farklı etnik ve kültürel yapıya sahip olan mezopotamya halkları tarafından ise Julien takvimine yani Hicri takvime göre 13 Ocak’ı 14 Ocak’a bağlayan gece olarak kutlanmaya devam ediliyor. Kürtler tarafından binlerce yıldan beri 13 Ocak tarihi yeni yıllın başlangıcı olarak kutlanıyor. Kürtlerin asırlardan beri kutladıkları bu Güneş takvimi Mezopotamya’nın kadim halklarından Sümerler ve Babillere kadar uzanıyor.

Kutlamalar bu yıl buruk

Kürtlerin yaşadığı yerlerde kutlanan Serê Salê’de giyilen kostümler, boyanan yüzler renkli görüntüler oluştururken, ev ev dolaşan çocuklara çeşitli ikramlarda bulunuluyor. Daha önce Kürdistan’ın 4 parçasında kutlanan ne yazık ki kültürel yozlaşma nedeniyle giderek azalan Serê Salê kutlamaları bu yıl ise buruk geçti. Kendine özgü geleneğin belki de en ilgi çekici olanı tekerleme niteliğinde olan Serê Salê dilekleridir.

Barış dilekleri dile getirildi

Yok olmaya yüz tutmuş Serê Salê geleneği kentlerdeki çarpık yapılaşma ve site kültürü nedeniyle yok olmakla yüz yüze olsa da Sêrt’in (Siirt) Hawel (Baykan) ilçesinde kutlaya devam ediliyor. Serê Salê kutlamalarında kadın kılığına giren erkek ve erkek kılığına giren kadın ile Kalikê Sersalê (Yılbaşı dedesi) rolüne giren çocuklar, davul zurna eşliğinde “Serê salê binê salê, Xwedê kurekê bide vê malê, Amîn!” diyerek evleri dolaştı. Gidilen evlerde maniler söyleyen çocuklar, yaşadıkları trajedileri skeçlerle anlatıp, seslendirdikleri ezgilerle halay çekti. Ayrıca çocuklar çatışmalı sürece dikkat çekerek, barış dileklerini dile getirdi. Gelen çocukları ilgiyle karşılayan ev sahipleri, Sere Salê için evlerine gelenlere, şeker, bulgur, kuruyemiş, pestil gibi evlerinde bulunan yiyecekleri çocuklara ikram etti.

Komünal kültür yaşatılıyor

Sêrt’in her mahallenin önde gelen ailesinin evinde toplanan yaşlılar ise anılarını anlatarak, geçmişi yad etti. Kadınlar ise bu güne özel çeşit çeşit Kürt yemeklerini yaparak, mahallenin yoksul ailelerine dağıttı. 7’den 70’e herkesin ortaklaştığı Serê Salê’de komünal kültür yaşatılıyor. Akşam saatlerinde başlayan kutlamalar gecenin geç saatlerine kadar sürdü. 13 Ocak’ı 14 Ocak’a bağlayan gecede yapılan Serê Salê, bir çok halk tarafından yeni yıla giriş olarak kabul edilir.
Hülya Emeç/Sêrt

EN SON EKLENENLER