Sovyet Devrimi’nin anlatıldığı sergi sürüyor

“Sovyet Ekim Devrimi”nin 100’üncü yılına ilişkin geçmişten bugüne kadar unutulan ve günümüzde de sıklıkla kullanılan afişlerin bir araya getirilmesi ile açılan “Faşizme karşı savaşan Sovyet afişleri” sergisi devam ediyor.

Çarlık Rusyasında kullanılan takvime göre 25-26 Ekim 1917, Miladi takvime göre ise 6-7 Kasım 1917’de sadece Rusya’yı değil tüm dünyayı yeniden şekillendiren “Büyük Ekim Devrimi” gerçekleşti. Devrimin ardında sosyalistlerce “İkinci Emperyalist Paylaşım Savaşı” olarak tanımlanan ikinci dünya savaşında Hitler’in Sovyetleri işgal etme isteğine karşı Sovyet askerlerinin yanı sıra sanatçılar da büyük emek sarf etti. İstanbul Şişli’de yer alan Ayışığı Ekin Sanat Derneği, “Sovyet Ekim Devrimi”nin 100’üncü yılına ilişkin geçmişten bugüne kadar unutulan ve günümüzde de sıklıkla kullanılan afişlerin bir araya getirilmesiyle “Faşizme karşı savaşan Sovyet afişleri” sergisi açtı. 13 Haziran’da açılan sergi, 13 Temmuz’a kadar her gün 15.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

SERGİDE SADECE AFİŞLER YER ALMIYOR

Sergide, Hitler’e karşı mücadelede yer almaya ve halkı anavatanı savunmak için Kızılordu’ya katılmaya çağıran afişlerin yanı sıra Lenin’in kitapları, Sovyet dönemi kartpostalları ve önemli Sovyet dönemi eserleri sergileniyor. Sovyet afişleri sergisinde yer alan eserler ise Nikolai Sokolov, Porfiry Krylov, Mikhail Kupriyanov, Irakly Toidze’ye ait.

“KHK’LARDAN DAHİ AFİŞLERİ KURTARMAYI BAŞARDIK”

Serginin kolektif çalışmanın ürünü olduğunu vurgulayan Önsöz Dergisi Yayın Kurulu üyelerinden Songül Yücel, “Ekim Devrimi”nin 100’üncü yılında, Ekim ayında aynı sergiyi farklı bir şehirde açmayı planladıklarını söyledi. 90’lı yıllarda Sovyetleri ziyaret eden bir arkadaşları tarafından 25 afişlik orijinal baskıları ile yer alan kataloğun Türkiye’ye getirildiğini ifade eden Yücel, “Yıllar içinde nasıl değerleneceğini hep düşündük. Birçok baskın ve gözaltıların yanı sıra KHK’lardan dahi afişleri kurtarmayı başardık. Bugün sadece 21 afiş kaldı elimizde. Biz de onları Ekim Devrimi’nin 100’üncü yılı nedeniyle sergilemek istedik” diye konuştu.

‘AFİŞLER KORKUYU YIKMAYA ÇAĞIRIYOR”

İkinci dünya savaşı yıllarında Leningrad ve Stalingrad önlerinde Hitler’in büyük bir işgal girişiminin olduğunu hatırlatan Yücel, “Sanatçılar da çizimlerini yaptıkları afişler ile işgale karşı halkın zafer inancını yükseltti. Afişlerin temel özelliklerinin insanlardaki korkuyu yıkmak ve anavatan olan Sovyetleri savunmaya halkları çağırmaktır” ifadelerini kullandı.

‘EKİM DEVRİMİ’NDEN GEZİ VE ROJAVA’YA’

Kırmızı elbiseli kadın afişinin “Ekim Devrimi”nden Gezi’ye ve Rojava’ya simge niteliğinde olduğunu vurgulayan Yücel, “Bu poster bugünlere kadar geldi ve her yerde karşımıza çıkıyor. Bugün posterlerde, afişlerde ve logolarda yer alıyor. Ekim devriminin kırmızılısı var, gezinin kırmızılısı var, kırmızı fularlı kızımız var; tüm bunlar bizlerin zafere inancını ve her koşulda kazanacağımızın simgeleri ve simgelerimize de her fırsatta sahip çıkıyoruz ve çıkmaya da devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Yücel, sergiye daha fazla ilgi gösterilmesi çağrısında bulundu.

EN SON EKLENENLER