Tarihi mozaikler kaldırım taşlarına emanet!

Hatay Arkeoloji Müzesi’nin yeni yerine taşınmasının ardından eski müze binasında kalan tarihi Roma ve Bizans mozaikleri kaldırım taşları üstünde kaderine terk edildi. Mozaiklerin durumunu ortaya çıkaran gazeteci Tamer Yazar, şahitlik ettiği görüntüden utandığını söyledi.

Yapılan son kabine değişikliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un getirildiği şu günlerde kültür, sanat ve tarihi değerlere yaklaşım, Türkiye’de içler acısı. Hatay Arkeoloji Müzesi’nin yeni yerine taşınmasının ardından eski müzede birçok tarihi eser kaderine terk edildi.

Hatay Arkeoloji Müzesi, barındırdığı eserler açısından belki de Türkiye’nin en önemli müzelerinden biri. Roma ve Bizans dönemine ait bin bir türlü kalıntılarla birlikte tarihe tanıklık eden, tarihi en net ve derin izleri ile yansıtan mozaikleri ile dünyanın en büyük ve geniş mozaik müzelerinden ikincisi. Detaylı ve eşsiz renklerle derinlemesine işlenmiş mozaikleri barındıran müze, 1948 yılında hizmete açıldı. 2014 yılına kadar hizmet veren müzenin kapasitesinin yetersiz kalması nedeniyle tüm eserler birinci kısmı 54 milyon liraya inşa edilen ve 2014’de görkemli bir şekilde açılışı yapılan yeni müze binasına taşındı. Taşıma işleminin ardından eski müze binası hizmete kapatılırken, içine giriş çıkış da yasaklandı.

TARİHİ MOZAİKLER KALDIRIM TAŞI ÜSTÜNDE

Önceki gün ortaya çıkan bazı fotoğraflar, girişlerin neden yasaklandığının yanı sıra büyük bir “rezaleti” de gözler önüne serdi. Fotoğraflarda tarihi Roma ve Bizans dönemine ait mozaiklerin kaderine terk edildiği görülüyor. Yine taşıması yapılmayan tarihi mozaiklerin eski müzede kaldırım taşlarının üzerine oturtulduğu görülürken, renklerinin solduğu ve güneşten olsa gerek, ön yüzlerinin çürümeye yüz tuttuğu net bir şekilde fark ediliyor. Yine bir başka fotoğrafta yan yana bir duvara asılı duran 9 adet tarihi mozaiğin içler acısı hali de görülebiliyor.

‘ŞAHİTLİK ETMEK UTANDIRIYOR’

Fotoğrafları çekmeyi başaran Antakya’da yıllardan bu yana mozaikler, tarihi Antakya evleri, restorasyon hataları başta olmak üzere birçok alanda yaptığı haberleri ile bilinen gazeteci Tamer Yazar, manzaranın kendisini üzdüğünü ifade etti. “Halimiz komik değil ama trajikomik” diyen Yazar, fotoğrafları çekerken hissettiklerini “Antakya’ya, Defne’ye ve oradan da Harbiye’ye. Dünün görkemli Roma’sına ev sahipliği yapmış olan bu coğrafyadan çıkan eşsiz mozaiklere dair çok uzun zamandır haberler yapıyorum. Ama eldekilerin istendiği ve beklendiği gibi korunduğu kanısında değilim. Eldeki fotoğraf da buna dair. Birinci derecede deprem bölgesi bir şehirde, eski Müze’den yeni Müze’ye taşınmayı bekleyen mozaiklerin kaldırım taşları üzerinde dengede durma telaşına şahitlik etmek o yüzden utandırıyor. Ama öfkelendiriyor da… Hele ki, bu coğrafyadan kaçırılan tarihi eserler için her sene Bakanlık nezdinde hukuki mücadele verilen bir ülkede yaşadığımızı bilirken… Halimiz mi? Komik değil, ama trajikomik!” sözleri ile aktardı.

‘İFŞA EDİLMEK RAHATSIZ BİLE ETMİYOR’

Kenti yönetenlerin henüz neye sahip olduklarının ve nasıl bir coğrafyada bulunduklarının farkında olmadığını belirten Yazar, “Bilseler, böyle mi olurdu? Bugün yeni Müze’nin de ciddi sorunları var. Gerek yapısal, gerek sergileme gerekse de restore edilmiş mozaikleri noktasında. Ama durum öyle bir noktadaki, var olan ve yaşanan her şey ya ‘örtbas’ ediliyor ya da ‘yokmuş’ gibi davranılıyor. Peki, nereye kadar? Eski Müze binasında fotoğrafladığım mozaikler bu son hali, ne ilk haber ne de son, emin olun! O kadar rahatız ki, eldeki hataların tekrarında kamuoyuna bu şekilde ifşa edilmek rahatsız bile etmiyor. Bizi korkutan kısım da bu. Rahatlığımız” dedi.

‘HATALARI GÖSTERDİK SUÇLANDIK’

Bugüne kadar yüzlerce haber yaptığını ve yaptığı her haberin bir suç duyurusu olduğunu belirten Yazar, gerekli önlemlerin alınmaması konusunda yetkililerin neden ısrarcı olduğunu bilemediğini kaydetti. Yazar, şunları aktardı: “Garip gelecek belki ama şu ana kadar tarihe ve kültüre dair o kadar haber yaptım ki, sayısını dahi hatırlamıyorum. Mozaikler, tarihi Antakya evleri, restorasyon hataları ve daha bir çok şey. Bir kere bile teşekkür edilmedi mesela! Hatta suçlandık! Bu kenti ve mozaiklerini ‘küçük’ düşürdüğümüz bile söylendi. ‘Kol kırılır yen içinde kalır’ hesabı istendi aslında. Ama bu hesap bizde tutmadı. Biz konuştuk. Olanı, görüleni, işitileni. Sanırım o yüzden de sevilmedik. Çünkü gerçeğin karşısında yalana ceket iliklemedik. Ama gerçeğin değil de ‘yalanın’ bu kadar omuzlandığı bir sistem içerisinde neyi nasıl ve ne kadar düzeltebiliriz, inanın bilmiyorum.”

‘DEĞİŞİM METAL YORGUNLUĞUNU ALMAK İÇİN’

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na eski Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un getirilmesinin çözüm olup olmayacağına ise Yazar, “Keşke isim değişikliği ile çözümlerin paralel ilerleyebildiğine inanabilsem. Ama bu değişim, koltuklardaki ‘metal yorgunluğunu’ alma çabası, biliyorsun” sözleri ile açıkladı.

EN SON EKLENENLER