Yayınevinden daha fazlası

Türkiye’de Türkçe ve Kürtçe yayın yapan ilk yayınevlerinden olan Aram Yayınları, kurulduğu günden beri süren baskılara rağmen çalışmalarına devam ediyor. Yayınevinin editörlerinden Mehmet Çakmak, özellikle anı-roman türlerindeki bazı eserlerin klasikleştiğini söylüyor

Kurulduğu 1998 yılından bugüne 500 civarında kitap yayımlayan Aram Yayınevi’nin üzerindeki baskılar son bulmuyor. Neredeyse katıldığı her kitap fuarında stantları polis tarafından basılan ve yayıncıları gözaltına alınan yayınevinin, toplamda 92 kitabı yasaklılar listesinde. El konulan 4 bin kitabın içerisinde 72 kitaba mahkeme tarafından tek celsede yasak konuldu.

Tarih, edebiyat, şiir, anı, roman ve tiyatro kitaplarıyla zengin bir arşive sahip olan yayınevinin; Wan, Amed ve İstanbul’da kitabevleri bulunuyor. Yeni Özgür Politika Gazetesi’nden Bircan Değirmenci’ye konuşan Yayınevi Editörü Mehmet Çakmak, “Yayınlarımız genelde büyük bir ilgi gördü ve deyim yerindeyse toplumsal bir bellek oluşturdu. Oluşturulan bu bellek, kolay kolay hafızalardan silinecek gibi görünmüyor. Yayınlarımız içerisinde en büyük ilgiyi anı-roman türleri gördü. Öyle ki, bazı kitaplarımız neredeyse klasikleşti. Artık onlara Aram klasikleri diyebiliriz. Özellikle gençlerin bu türe olan ilgisi bizi gayet sevindiriyor” diyor.

Yayınladıkları kitaplar nedeniyle sürekli baskıya maruz kaldıklarını belirten Çakmak, birçok arkadaşlarının tutuklandığını ve halen cezaevinde olduklarını aktarıyor. Özellikle dağıtım ağının engellenmesine yönelik zorluk çıkartıldığını ifade eden Çakmak, şu an 92 adet kitabın yasaklandığını belirterek, şunları söylüyor: “Katıldığımız fuarlarda neredeyse polisler standımızın başından ayrılmıyor. Elbette bunların hiçbiri yasal değil, amaçları Aram Yayınevi’ni okuyucularından uzaklaştırmaktır. Geçen yıl İzmir fuarına gönderdiğimiz kitaplara el konuldu. Hiçbir gerekçe gösterilmeden 4 bin adetten fazla kitabımıza el konuldu. İzmir fuarına bu kitaplar olmadan katılmak zorunda kaldık. Daha sonra el konulan kitaplarımızın hepsine tek celsede yasak kararı verildi. Yani tek celsede 72 ayrı kitaba yasak konuldu. İnsan şunu düşünmeden edemiyor, bu kadar kısa bir sürede bir hakim ya da savcı, 72 adet kitabı okuyabilir mi? Sözünü ettiğim olay, karşılaştığımız uygulamaların ne kadar vahim olduğunu gözler önüne seriyor.”

AMED

EN SON EKLENENLER