Yeni sahnelere taşıyoruz

Kayyum tarafından kapatılan Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Yavuz Akkuzu, kapatılmanın farklı bir etkiye yol açacağını belirterek ‘Sanatımızın devlet bünyesinden kurtulup, daha iyi, bağımsız, güçlü, politik, özel ve özgür kimliğe kavuşmasına yol açıldı’ diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde kayyum tarafından 31 oyuncunun işten çıkarıldığı Amed Şehir Tiyatrosu, Kürt destanlarından dünya klasiklerine kadar geniş bir repartuarla 27 yıl boyunca çok sayıda eseri sahneye koydu. Kurulduktan 13 yıl sonra Kürtçe oyunlar sahnelemeye başlayan şehir tiyatrosu Kürtçe oyunlara paralel seyircisi de arttı.
Şehir tiyatrosu oyuncularından Yavuz Akkuzu, kapatılma anlamına gelen bu karara karşı Kürtçe tiyatro yapmaya devam edeceklerini söyledi. Amed Şehir Tiyatrosu’nun kapatılmasını, AKP iktidarının kayyum eliyle gerçekleştirmek istediği kültürel kırım planının bir parçası olarak değerlendiren tiyatrocu Akkuzu, “Tiyatromuzda diğer şehir tiyatrolarından farklı olarak Kürtçe oyunlar sergileniyordu. Fakat hedef alınmasının tek nedeni bu değil. Kullandığımız dil ve seçtiğimiz oyunlar ve bu oyunlarda verdiğimiz politik mesajlarla Kürt kültürünü yaşatma çabamız hedef haline gelmemizde etkili oldu. “Kötü mü oldu?” diye sorarsanız, ironik bir şekilde, “İyi oldu” derim. Evet; belki haklarımız gasp edildi, birçok insan mağdur oldu, 27 yıllık kurumsallaşmış bir tiyatro yok oldu ama sanatımızın devlet bünyesinden kurtulup, bağımsız, güçlü, politik, özel ve özgür kimliğe kavuşmasına yol açıldı” diye konuştu.

Destanlardan dünya klasiklerine

Kürt destanlarından dünya klasiklerine kadar bir çok tarzda eseri sahneye taşıdıklarını ifade eden Akkuzu, Kürt destanlarından Mem û zin, Cembelî û Binevş , Derwêşê Ewdî’yi oynadık. Dünya klasiklerinden Antigone’i oynadık. Bu eser iki erkek kardeşin savaşması sonucunda birinin ölmesi ve kız kardeşin cesedi açık bırakılan erkek kardeşini gömmek istemesi üzerine cezalandırılıp idama götürülmesini anlatır. Bu bizim çok da yabancı olduğumuz bir durum değil. Antigone dışında büyük bir iktidar eleştirisi içeren Hamlet’i izledik. Bu da bize çok uzak bir hikaye değil. Cizre’de, Sur’da yaşanan talan, iktidar hırsının ürünüdür.”

Direnmeye devam etmeli

Daha özgür ve anadilde bir tiyatro anlayışı için yeniden çalışmaya başladıklarına dikkat çeken Akkuzu, “Sanatçı tepeden belirlenen bir politik kurguyla hareket etmez. Özgür iradesiyle yazar, çizer ve oynar. Bu nedenle dışarıda halk ile el ele vererek bu anlayışı ifşa edecek işler yapıp direnmeye devam etmeli. Önemli olan vazgeçmemek” dedi. Akkuzu, alternatif alanlarda çalışmaların başladığını da aktararak şunları kaydetti: “Arayışımız sonucu 2 sahne bulduk. Biri küçük bir yer. Burada 2 ya da 3 kişilik performanslar sergileyeceğiz. Diğer yerin ise henüz sahnesi yok. Orayı da projelendirip biri sinema, biri tiyatro olmak üzere iki salon yapacağız. Aram Tigran’daki öğrencilerimizin yararlanabileceği derslikler de olacak. Böylelikle müzik, sinema ve tiyatroyu bir arada tutacağız.”

Melek Yüksel /Amed-Anf

EN SON EKLENENLER