Zarok TV İsviçre’de ilk dörde girdi

KHK ile kapatılan ve daha sonra yeniden açılan Türkiye’nin ilk Kürtçe yayın yapan çocuk kanalı Zarok TV, İsviçre’de izlenme oranı en yüksek 4 kanal arasına girdi. Zarok TV yeni yayın döneminde kendi yapımı yeni projelerle çocuklarla buluşmaya devam ediyor

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatıldıktan sonra gelen tepkiler üzerine yeniden açılan Türkiye’nin ilk Kürtçe yayın yapan çocuk kanalı Zarok TV, İsviçre’de 160 televizyon kanalı arasında izlenme oranı en yüksek 4 kanal arasına girdi. 11zarok39 Aralık’ta yeniden yayına başlayan kanal, şimdi yeni Kürtçe animasyonlar ile çocuklarla buluşmaya devam ediyor. Gazete Karınca’dan Çağdaş Kaplan, Zarok TV’nin stüdyolarında kanal çalışanlarıyla görüştü. Kanalın bulunduğu binada birçok kapı kilitli. Çünkü binada KHK ile kapatılan Jiyan TV’nin de stüdyoları bulunuyor. Zarok TV Genel Yayın Yönetmeni Dilek Demiral, kanal kapatıldığında sosyal medyada kanalın kapatılmasına tepki gösteren çocukların fotoğrafları ile yayınladıkları videoları hatırlatarak, hala yüzlerce çocuğun kendilerine fotoğraf göndererek kanalda yayınlanmasını istediğini belirtiyor. Yayına yeniden başladıktan sonra kendi animasyon ekiplerinin yapımlarıyla çocukların karşısına çıktıklarını söyleyen Demiral, “Hem biz hem de çocuklar çok mutlu. Animasyon ekibimiz iki ve üç boyutlu animasyonlara başladılar. Kürtçe kendi animasyonlarımızla buluşmaktan mutluyuz” diyor.

İsviçre’de ilk 4 kanal arasında

Türkiye’de ilk Kürtçe yayın yapan çocuk kanalı Zarok TV’nin sadece Türkiye’de değil yurtdışında da ilgiyle izlendiğini ifade eden Demiral, Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı İsviçre’de Kürt ailelerin çocuklarını anadilini öğrenmeleri için Zarok TV’ye yönlendirdiğini belirtiyor. Zarok TV’nin İsviçre’de yapılan rating ölçümlerinde 160 kanal arasında en çok izlenen 4 kanal arasına girdiğinin de önemine dikkat çekiyor.

‘Yeni projelerle devam edeceğiz’

Animasyon ekibinden yönetmen Seren Delibaş ise yeni animasyon projelerini anlatıyor. Kanal kapanmadan kısa bir süre önce başlayan 3 yeni animasyona dikkat çeken Delibaş, “Bunlardan biri “Morîka Xewê” yani “Uyku Boncuğu”. Çocukların uyku saatlerinde Mezapotamya hikayelerini içeren bu uyku programıyla çocuklara hem “uyku saati yaklaştı” uyarısı yapılıyor hem de daha önce duymadıkları kendi coğrafyalarından hikayeler anlatılıyor. Diğeri ise “Nîkil û Gewez”. Bu programda ise karakterler Nîkil ve Gewez birbirlerine bilmece sorup cevaplarını arıyorlar. “Landik” yani “Ninni” programında ise Kürt çocuklara anadillerinde masallar sunuluyor” diyor. Delibaş, kanallarının tekrar açılmasına vesile olan kamuoyu desteğini hatırlatarak “Kamuoyu desteği olmasaydı yayına başlayamayabilirdik. Yayına başladıktan sonra binlerce mail geldi. Tepkiler çok olumlu çocuklar çok mutlu. Yeni projelerle çocuklarla buluşmaya devam edeceğiz” diye ekliyor.

11zarok2Animasyon için İran’dan geldi

Kanalın animasyon odasındaki bir diğer isim ise Edris Samani. Kanalın animasyon yönetmenlerinden ve İran Kürtlerinden olan Samani, Tebriz Üniversitesi’nde grafik-animasyon eğitimi almış. Aynı zamanda kısa filmleri de var. Samani, Zarok TV açıldıktan sonra Kürt çocuklarına anadillerinde animasyonlar hazırlayabilmek için Türkiye’nin yolunu tuttuğunu belirtip “Çocuk çalışmalarına katkı sunmak için buradayım. Kültür ve dil üzerine çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Çocukların yaşadıkları farklı bölgelerde dil ve kültür üzerine araştırmalar yapıp bu araştırmalar üzerinden yeni üretimler yapmak istiyoruz” diye belirtiyor.

AMED

EN SON EKLENENLER