Gazeteci Önal’a 6 yıl 3 ay hapis cezası

bianet’in Kürtçe sayfa eski editörü Yunus Önal hakkında “Örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davada karar çıktı. Önal’a “Örgüt üyesi olma” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

bianet’in Kürtçe sayfa eski editörü Yunus Önal hakkında “Örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın 5’nci duruşmasında karar çıktı. Önal’a “Örgüt üyesi olma” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Cumhuriyet Savcısı Nedim Özbey, Önal hakkında “Oremar” şarkısıyla halay çekmek, anadilde eğitim konulu basın açıklamasına katılmak ve tanık ifadesi üzerine iddianame hazırladı.

bianet’in haberine göre, iddianameyi kabul eden Bitlis 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Mayıs 2016 ‘da “Örgüt üyeliği”nden TCK 314/2’den dava açtı.

bianet’e konuşan Önal, şunları söyledi:

“Bu davada gerek soruşturma aşamasında, gerekse de karar aşamasında tamamen konjonktürel bir yargılamanın olduğunu düşünüyorum. Zaten verilen karar da bunu ispatlar nitelikte. Ben gazetecilik yaptım. Devletin en hazzetmediği, on yıllardır yasaklı olan Kürtçe ile çalışma yaptım. En insani olan taleplerimi demokratik bir şekilde ve ifade özgürlüğü çerçevesinde dile getirdim. Yaptığım savunmada da bunları söyledim.

KÜRT KELİMESİ İKTİDARIN HEDEFİ OLMAYA YETERLİ

Ancak 2015 yılından sonra dünyanın gözü önünde Kürt şehirlerini yakıp yıkan, milyonlarca insanın oy verdiği milletvekillerini ve yüzden fazla muhalif gazeteciyi cezaevlerine atan, birçok medya organını kapatan, yasaklayan bir hükümet aklından evrensel hukuk normlarına uygun bir yargılama beklemek tabi ki de olanaksız. Çünkü bu konjonktürde, Kürt kelimesini ağza dahi almak iktidarın hedefi olmaya yeterdir.

Sırf tavsiye edip susturmak için ideolojik halay, anadilde eğitim talebi gibi gerekçelerle, böylesi abes bir kararın mahkeme tarafından verilmesi Türkiye’de evrensel hukuk kurallarının ne kadar hiçe sayıldığının bir göstergesi. Buna karşı cevabım da şu; iyi ki de hak savunucu, gazeteci ve mamoste olmuşum.”

TANIK İFADESİ ALINMADI

Dava devam ederken soruşturma ve savcılık sorgusunda da olmayan, daha sonra eklenen bir tanık ifadesi de dosyaya konuldu. Söz konusu tanık S. T., Önal ile ilgili 25 Aralık 2015’te “Örgütün Tatvan gençlik yapılanması sorumlusu” derken, ancak mahkemede “Ekranda görmüş olduğum ve isminin Yunus Önal olduğunu söylediğiniz şahsı çıkaramadım, daha önce gördüğümü anımsamıyorum” dedi. Ancak tanığın bu ifadesi dikkate alınmadı.

Mahkemenin gerekçeli kararında her ne kadar tanık olduğu iddia edilen kişi gazeteci Yunus Önal’ı tanımadığını belirtse de, Önal’ın HDP’nin aday tanıtım gecesini kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri olarak izlemesi, anadilinde eğitim talepli basın açıklamasına katılması, halay çekmesi ve slogan atılan yerde bulunması delil sayıldı ve “Örgüt üyeliği”nden 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

ETKİNLİĞE KATILMAK ‘ÖRGÜT ÜYELİĞİ’ DELİLİ OLDU

Alper Saykal başkanlığındaki, Nisa Çamtahta ve Nilgün Can’dan oluşan mahkeme heyetinin gerekçeli kararında, “Sanığın terör örgütü propagandalarına dönüşen etkinliklere sıklıkla katılması, sanık hakkındaki terör örgütünün Tatvan gençlik yapılanmasından sorumlu olduğuna dair tanık beyanı, sanığın örgüt mensuplarıyla irtibatlı olması dikkate alınarak terör örgütü üyesi olduğu kanaatine varılmıştı” denildi.

Önal’ın avukatı Mimar Önal, kararı Erzurum Bölge İstinaf Mahkemesi’nde itiraz etti. Karar bekleniyor.

EN SON EKLENENLER