Gazeteciler: Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutlayamıyoruz

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Çağlayan’da bir araya gelen gazeteciler, tutuklu gazetecilere özgürlük isteyerek, “Bu kadar gazeteci tutuklu iken, bu kadar baskı var iken, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutlayamıyoruz” dedi.

DİSK Basın-İş, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde cezaevlerindeki gazetecilere özgürlük istemek amacıyla Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya sendika.org, Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi, Cumhuriyet Gazetesi, özgürüz.org çalışanları ve bir çok gazeteci katıldı. “Gazetecilere özgürlük” pankartını açan gazeteciler, “Özgür basın susturulamaz”, “Özgür basın özgür ülke”, “Gazetecilere özgürlük” dövizlerini taşıyarak aynı içerikte sloganlar attı.

‘GAZETECİLER İÇERDEYKEN BU GÜNÜ KUTLAMIYORUZ’

Çok sayıda gazetenin ve haber ajansının kapatıldığını, her gün sansür uygulamalarının devam ettiğini ifade eden DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, “Bu kadar gazeteci tutuklu iken, bu kadar baskı var iken Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutlayamıyoruz. Onun yerine adliye binası önünde basın açıklaması yapmayı uygun bulduk” dedi. Gazeteciler üzerindeki baskıların son bulmasını talep eden Eren, tutuklu gazeteci meslektaşlarının serbest bırakılması ve gazeteciler üzerindeki baskıların son bulması gerektiğini söyledi.

‘SESİMİZİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Basın açıklaması metnini okuyan Gazeteci Ceyda Karan, Türkiye’deki bir çok kişinin her geçen gün Dünya Basın Günü’ne yabancılaştığını ve aynı zamanda özlem duyduğunu söyledi. Karan, basın özgürlüğünün demokrasi için, insan haklarının tanındığı bir düzen için ön koşul olduğunu her zaman söylediklerini belirtti. Yaşadıkları topraklara bir gün güzel günlerin doğacağını ifade eden Karan, “Basın kuruluşlarının kapatılmadığı, gazetecilerin baskıya maruz kalmadığı bir ülke için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” dedi.

Daha sonra konuşan Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ise, bugün gazetecilerin eskiye oranla daha da baskı altında olduğuna dikkat çekti. Tutuklu gazetecilerin tecrit altında, kitaptan, gazetelerden yalıtıldığını vurgulayan Mavioğlu, “Bugün iyi haber yapabilecek olan gazeteciler tutuklanarak diğer gazetecilere baskı ve ibret unsuru olarak gösterilmesine şiddetle karşıyız” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER