Özgür Gündem ana davasında tahliye yok, yurt dışı yasağı kaldırıldı

Özgür Gündem ana davasında yine tahliye çıkmadı. Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın yurt dışı yasağı kaldırıldı. Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, gazeteci olduğunu hatırlatarak, “Açık bir şekilde mesleğimi icra ettim. Gazetecilik suç değildir. Bütün tutuklu gazetecilere özgürlük istiyorum” dedi.

Önce mahkeme kararı ile ardından KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyeleri, yönetici ve yazarları Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, Zana Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Bilge Oykut Contepe’nin yargılandığı davanın 4’üncü duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, dava kapsamında tutuklu yargılanan gazetenin Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve imtiyaz sahibi Kemal Sancılı cezaevinden getirildi. Tutuksuz sanıklar Eren Keskin, Necmiye Alpay ile Aslı Erdoğan’ın da hazır bulunduğu duruşmayı, çok sayıda kişi ve yabancı heyetler izledi. İsviçre, İngiltere, Almanya ve Hollanda konsolosluklarından temsilciler de duruşmayı izledi.

BASKIN GÖRÜNTÜLERİ İSTENDİ

Duruşma başlamadan önce Kızılkaya ve Sancılı’nın avukatı Özcan Kılıç, müvekkillerine bir şey sormak için mahkeme başkanından izin istedi. Kılıç’ın talebi, mahkeme başkanı tarafından “Görevli huzurunda ve kamera kaydı olmadığı” ileri sürülerek ret edildi.

Duruşma öncesi gelen evraklarda el konulan dijital materyallerin incelenmesinin tamamlandığına yer veren mahkeme heyeti, gazeteye İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği kararı ile kapatıldığı gün polislerce yapılan baskında gözaltına alınan 20’yi aşkın gazetecinin soruşturmasını yürüten savcılığın soruşturmasına giren olay gününe dair görüntüleri istedi.

‘TÜM HABERLERİN ALTINA İMZAMI ATIYORUM’

Daha sonra duruşma, Kemal Sancılı’nın savunması ile devam etti. Bir önceki duruşmada verdiği ifadeyi tekrarladığını belirten Sancılı, tahliye talebinde bulundu. İnan Kızılkaya ise, “Ben gazeteciyim, gazetecilik mesleğinin eğitimini aldım. ‘Soru sorun’ dediler ve bizde soru sorduk. Yaptığımız bütün haberlerin altına imzamı atıyorum. 5N1K haricinde somut bir olgu varsa bütün suçlamaları kabul ediyorum. Yapılan açıkça gazeteciliktir. Bu dava Türkiye’nin ayıbıdır. Elimizde kelepçe var ama kan akıtacağını söyleyen Sedat Peker’in elinde kelepçe yok” dedi.

Kızılkaya’nın Sedat Peker’i hatırlatması üzerine araya giren mahkeme başkanı, “Konunun dışına çıkmayın” uyarısında bulundu.

‘GAZETECİLİK SUÇ DEĞİL’

Yargılamaların hukuki değil siyasi olduğunu kaydeden Kızılkaya, şöyle dedi: “Ağır tecrit altında tutuluyorum. Bunları dile getirmek zorundayım. Bir haberin haber olmadığına dair bir eksiklik veya yanlışlık varsa bütün suçlamaları kabul ederim. Ben ve arkadaşlarımın PKK ile illiyet bağı olmamasına rağmen iktidarın talimatı ile gazete kapatıldı. 7 Haziran’dan sonra iktidar, Kürt politikasında değişikliğe gitti. Bir değişiklik yaşandı ve bizde bundan fazlasıyla nasibimizi aldık.” Gazeteci olduğunu bir kez daha tekrarlayan Kızılkaya, “Açık bir şekilde mesleğimi icra ettim. Gazetecilik suç değildir. Bütün tutuklu gazetecilere özgürlük istiyorum” diye konuştu.

MAHKEMEDEN ‘POLİTİK’ SORU

Mahkeme başkanı, Kızılkaya’nın ifadelerini duruşma zaptına geçirdiği sırada PKK için “terör örgütü” ibaresi kullandı. Kızılkaya’nın “Ben terör örgütü demedim, PKK dedim” demesi üzerine mahkeme başkanı, “Pardon niye kaçınıyorsunuz terör örgütü demeye?” diye sordu. Kızılkaya’nın “Bu politik bir soru” demesi üzerine de mahkeme başkanı, “Bu gayet hukuki bir soru” yanıtı verdi.

Kızılkaya’da “Ben gazetecilik anlayışımda politik nedenlerle şiddet uygulayan hiçbir örgüt için IRA, ETA, IŞİD gibi örgütler içinde ‘terör’ ifadesini kullanmam” dedi.

ADLİ KONTROLLERİN KALDIRILMASI TALEBİ

Aslı Erdoğan ise savunmasında, “5 ödül törenine katılamamam benden çok daha fazla konuşuldu” diyerek, yurt dışı yasağının kaldırılmasını istedi. Eren Keskin de, “Bu gazete yıllardır yayınlanan bir gazete. Onlarca çalışanı öldürüldü” diyerek, hakkında verilen imza verme ile koşullu adli kontrol kararının kaldırılmasını talep etti.

‘TERÖR DEDİĞİNİZ GAZETEYİ AA’YA SORSAYDINIZ’

Sonrasında söz alan Avukat Özcan Kılıç, şu ifadeleri kullandı: “Terör örgütü denilen gazeteyi havuz medyasının Turkuaz Dağıtımı dağıttı. Anadolu Ajansı’na (AA) sorsaydınız bize kaç paraya haber sattığını öğrenecektiniz. Ne kadar vergi verdiğimizi göreceksiniz, Beyoğlu Vergi Dairesi’ne sorun.” İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı hakkında delil sayılan bütün suçlamaların gazete kupürleri olduğunu ve bunlarında dosyada mevcut olduğunu dile getiren Kılıç, müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

Avukat Erdal Doğan, dijital materyallerin tekrardan incelenmesi yönünde bir kararın verilmesinin yeni delil üretme anlamına geldiğini ifade ederek, müvekkilleri hakkında verilen yurt dışı yasağının ise kaldırılmasını talep etti.

‘YURT DIŞI YASAĞI KALDIRILDI’

Mahkeme heyeti verdiği ara kararında, Kızılkaya ve Sancılı’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek, Erdoğan ile Alpay’ın yurt dışı yasağını kaldırdı. Eren Keskin içinde imza koşullu adli kontrol kararını kaldıran mahkeme heyeti, Anadolu Ajansı ve Turkuaz Dağıtım’a abonelik karşılığında ne kadar ücret ödendiğine dair talebi ise reddetti.

Mahkeme duruşmayı 31 Ekim’e erteledi.

EN SON EKLENENLER