Sansürün kaldırıldığı gün gazeteciler adliye koridorlarında

Basında sansürün kaldırıldığı günü 109 yıl sonra yeniden sansür içinde karşılayan basın emekçileri, “Gazeteciler yargılanıyor, sansür devam ediyor. Böylesi bir günde adliye koridorlarında adalet arıyoruz. Dışarıda yolsuzlukları yazacak gazeteci bırakmadılar” diyerek tepki gösterdi.

Türkiye’de 24 Temmuz 1908 tarihinde sansürün kaldırılması nedeniyle her yıl 24 Temmuz, Basında Sansürün Kaldırılışı ve Basın Bayramı olarak kutlanır. Basında sansürün kaldırıldığı günü 109 yıl sonra yeniden sansür içinde karşılayan basın emekçileri, gazeteciliğin “suç faaliyeti” olarak görüldüğü ülkede basın özgürlüğünü sağlamak uğruna kendi özgürlüklerinden alıkonuluyor.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ TÜKENMEKTE

DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, sansürün yıldönümünde 17 gazetecinin yargılandığı ve 150’den fazla gazetecinin de tutuklu olduğuna dikkat çekti. Sansürün kaldırılışının yıldönümünde birçok yayın organının kapatıldığını belirten Eren, “İktidarın hoşuna gitmeyen her habere dava açıldığı bir dönemde basın özgürlüğünden bahsetmek mümkün değil. Türkiye’de demokrasi sorunu var. İfade özgürlüğü tükenmekte. Basın açıklamalarına hangi gazetecinin gideceğine, ne soru soracağına kadar her şey önceden belirleniyor. Biz de bu durumu değiştirene kadar mücadele etmeye ve dayanışmaya devam edeceğiz” dedi.

‘AKP GAZETECİLİĞİ SUÇ SAYIYOR’

AKP’nin Türkiye’de gazetecilik yapılmasına izin vermediğini aktaran CHP İstanbul Milletvekili ve aynı zamanda gazeteci Barış Yarkadaş, “AKP’nin insan haklarına karşı çıkıyorsanız, anti-demokratik uygulamalarına itiraz ediyorsanız, onların gözünde gazeteci değil terörist olarak niteleniyorsunuz” diye konuştu. İktidarın, yolsuzluk, insan hakları ihlali ve yanlış politikaları eleştiren yazıların yazılmasına izin verilmediğini dile getiren Yarkadaş, şöyle dedi: “AKP iktidarını kim eleştirirse terör torbasının içine atılıyor, şuanda Türkiye’de yüzlerce gazeteci yazdığı için cezaevinde. Türkiye’de gazetecilik yapmak iktidar tarafından suç sayılıyor. Gazetecilik suç değildir.”

‘YOLSUZLUKLARI YAZACAK GAZETECİ BIRAKILMADI’

24 Temmuz’un basında sansürün kaldırılma günü olduğunu hatırlatan Yarkadaş, “Böylesi bir günde adliye koridorlarında adalet arıyoruz. 24 Temmuz’u AKP kutlasın, dışarıda yolsuzlukları yazacak gazeteci bırakmadılar” dedi.

‘SİYASİ SANSÜR UYGULANIYOR’

Sansürün 109 yıldır devam ettiğini belirten Evrensel Gazetesi yazarı Özcan Yaman, “İktidarların ayakta kalması için sansür uygulaması gerekiyor çünkü başka türlü kendilerini sürdüremeyeceklerini biliyorlar” diye konuştu. Yaman, dışarıda olan gazeteciler olarak dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu.

Asgari düzeyde demokrasinin olduğu ülkelerde gazetecilik yapılamadığına dikkat çeken gazeteci Ceyda Kara, “Soru sorulamayan bir ülkede yaşıyoruz. İfade özgürlüğü yok” dedi. Kara, iktidarın kendisine muhalif hiçbir soruya tahammülünün olmadığının altını çizdi. Basın özgürlüğü ile ifade özgürlüğünün eşgüdümle ilerlediğini ifade eden Kara, basın özgürlüğünü sağlayan yasaların yazılı olarak kaldığını vurguladı. Düşünce özgürlüğünün siyasi yasaklarla engellendiğini kaydeden Kara, “Cumhuriyet davası siyasi sansürün en net örneklerinden biri. Basın özgürlüğünü tartışmak için siyasi tasarrufları sorgulamak gerek ama şuan bu mümkün değil. Dolayısıyla gazetecilik yapmak mümkün değil” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER