Yarkadaş Kasım ayı sansür raporunu açıkladı: Medya ve sanat dünyasında sansür hız kesmiyor

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “AKP iktidarı, muhalif olan ne varsa yok etmek istiyor. AKP karşıtı gazeteciler tutuklanıyor, AKP’li olmayan sanatçılar, bakanlık desteğinden faydalanamıyor” dedi.

 TBMM’de düzenlediği basın toplantısında “Kasım ayı Medyaya Yönelik Hak İhlalleri Raporu”nu açıklayan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Bu ayki çalışmamızı, bir trafik kazasında hayatını kaybeden, Adalet Kurultayı – Medya Çalıştayı Katılımcısı Karikatürist Ertan Aydın’a ithaf ediyorum” diye konuştu.

 “İÇ KARARTAN TABLO”

 AKP iktidarının kasım ayında medyaya yönelik baskıyı artırdığını belirten Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Kasım ayında yine iç karartıcı bir tabloya şahit olduk. Kasım’da 25 gazeteci hakim karşısına çıktı. 5 gazeteci tutuklandı. 38 gazeteciye dava açıldı. 3 meslektaşımıza para cezası verildi. 2 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı. 9 medya çalışanı gözaltına alındı; 6 gazeteci hapis cezasına çarptırıldı. Beş gazeteci ise çeşitli saldırılara maruz kaldı. Gazeteci Ali Tarakçı ise İstanbul’un ortasında silahlı saldırıya uğradı.”

 “KURŞUNLA SANSÜR”

 Gazete Damga Yazarı Ali Tarakçı’ya yönelik silahlı saldırının “kurşunla sansür girişimi’ olduğunu belirten Yarkadaş, “Suikastin arkasında kim ya da kimler varsa, üzerine titizlikle gidilmelidir. Bu saldırıyı yapanlar en ağır cezaya çarptırılmalıdır. Soruşturmanın takipçisiyiz” ifadesini kullandı.

 GAZETELERE ENGEL

 CHP’li vekil, “düşünceyi ifade özgürlüğü” ile “haber alma hakkı”nın cezaevlerinde engellendiğinin altını da çizdi. Yarkadaş, “Kasım ayında beş kitap cezaevlerine alınmadı. Evrensel ve Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi cezaevlerine sokulmadı” dedi. Yarkadaş, “Kasım’da bizi sevindiren tek gelişme, yedi gazetecinin tahliye edilmesidir” ifadesini de kullandı.

 Başbakan Binali Yıldırım’ın, Cennet Belgeleri’ni yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi ile ODA TV’ye tazminat davası açtığını da belirten Yarkadaş, “Yıldırım, bu kurumlardan 500’er bin TL isteyerek, yayın organlarını ekonomik açıdan çökertmeyi hedeflemektedir” ifadesini kullandı.

 SANAT DÜNYASINA ÖRTÜLÜ SANSÜR!

 TBMM’de düzenlediği basın toplantısında “AKP’nin sansürü sadece medyayla sınırlı değil, sanat dünyası da aynı karanlığa mahkum ediliyor” diyen Yarkadaş, sözlerine kanıt olarak ise Sanatçı Dilek Türker’e yönelik uygulamayı gösterdi.

 Türker’in kurduğu Tiyatro Ayna’nın Melisa Gürpınar’ın yazdığı İstanbul’un Gözleri Mahmur adlı oyun için Kültür Bakanlığı desteği istediğini belirten Yarkadaş “Bu talep komik bir gerekçeyle reddedilmiştir. Bunun adı ayrımcılıktır ve kamu kaynaklarının kötüye kullanılmasıdır” tepkisini gösterdi.

 MUHALİF SANATÇILARA DESTEK YOK

 Bakanlığın, red gerekçesinde, destek için öngürülen 9. maddeyi işaret ettiğini belirten Yarkadaş, “Yönetmelik, desteğin

Türk yazarların eserlerine ve bizim kültürümüzü yansıtan oyunlara verileceğini söylüyor. Eser, Melisa Gürpınar’ındır ve İstanbul’u anlatmaktadır. Burada 9. maddeye aykırı olan ne vardır? Kültür Bakanlığı, muhalif duruşuyla bilinen Tiyatro Ayna’ya destek vermemiş ve örtülü bir sansür uygulamıştır” dedi.

 Yarkadaş, konuyu bir soru önergesiyle TBMM’ye taşıdığını da dile getirdi. CHP’li vekil, “Bakanlık, 229 özel tiyatroya 5 milyon 234 bin lira ödenek aktarmış. Bu tiyatrolar hangileridir ve desteğin kriteri nedir?” sorusunu da yöneltti. 

KASIM AYINDA YAŞANAN HAK İHLALLERİ

 1 Kasım 2017: Gazeteci Şule Çizmeci, Datça’da gözaltına alındı.

 1 Kasım 2107: Bilişim ve Teknoloji Yazarı Serdar Kuzuloğlu gözaltına alındı.

 1 Kasım 2017: Gazeteci-Yazar Nuh Gönültaş, Mehmet Gündem ve Behram Kılıç gözaltına alındı.

 1 Kasım 2017: Yazar Suna Aras’ın ‘’Yıkanmak İstiyorum’’ ve ‘’Aha Çapulcu Şiir’’ adlı iki kitabı, Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü tarafından sakıncalı bulunarak cezaevine alınmadı.

 2 Kasım 2017: Gazeteci İsmail Küçükkaya ile Avukat Fidel Okan hakkında, “Kamu görevlisine alenen hakaret” ve “Türkiye Cumhuriyeti kurum ve organlarını alanen aşağılama” gerekçesiyle 1 yıl 6 aydan 5’er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

 3 Kasım 2017: Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, 31 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

 3 Kasım 2017: 10 Ekim’de barış isteyen 102 kişinin katledildiği olaya ilişkin ihmalleri haberleştiren Evrensel Gazetesi Ankara muhabirleri Cem Gurbetoğlu ve Tamer Arda Erşin ile Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Kemal Göktaş’a 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ile haberin yapıldığı dönem Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olan Can Dündar da “suça iştirak ettikleri” iddiasıyla davaya dahil edildi.

 3 Kasım 2017: “6 yaşında çocukla evlenilir” diyen pedofili savunucusu ve Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız, hakkındaki haberlere ve tweetlere yayın yasağı kararı aldırdı. Kararın gerekçesi ise “kişilik haklarına saldırı, kamuoyunda küçük düşürmek” iddiası.

 4 Kasım 2017: Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’nda Kırmızı Kedi Yayınevi standında imza etkinliği olan Gazeteci-Yazar Sabahattin Önkibar’a saldırı gerçekleşti. Yaklaşık on kişinin gerçekleştirdiği saldırıda Kırmızı Kedi Yayınevi çalışanları yaralandı.

 4 Kasım 2017: TÜYAP Kitap Fuarı’nda aylık yayınlanan Meydan Gazetesi’ni dağıtmak isteyen 6 kişi, polis ve özel güvelik görevlileri tarafından engellendi. “Gazetenin yasallığının olup olmadığı” yönünde sorular sorarak dağıtımı engellemeye çalışan polis, ardından gazete dağıtımcılarını darp ederek gözaltına alındı. Gazete çalışanlarına ters kelepçeli gözaltı yapıldı.

 7 Kasım 2017: Kapanan Kanal A, çalışanlarının maaşını vermedi.

 8 Kasım 2017: Van Büyükşehir Belediyesi’nin etrafına konulan beton blokları fotoğraflarken gözaltına alınan ve yaklaşık 8 aydır tutuklu bulunan gazeteciler Selman Keleş ve Arif Aslan’ın iddianameleri hazırlandı. “Örgüt üyeliğinden” yargılanacak olan Keleş ve Aslan’ın makinelerinde bulunan tüm fotoğraflar suç sayıldı.

 8 Kasım 2017: Evrensel’in aylık olarak çıkan Ekmek ve Gül ekinin kasım sayısında Burcu Yıldırım, kocası ve ailesinden gördüğü şiddete dayanamayarak dört çocuğu ile birlikte Ağrı’dan Ankara’ya giden ve yaşama tutunmaya çalışan Ülkü isimli kadının hikayesini haberleştirmişti. Ülkü’ye şiddet uygulayan eski eş, haber sonrası Evrensel muhabiri Burcu Yıldırım’a tehditler savurmaya ve sözlü tacizde bulunmaya başladı.

 9 Kasım 2017: Adıyaman Gerger Gazetesi sahibi Hacı Boğatekin hakkında soruşturma başlatıldı.

 9 Kasım 2017: Gazeteci Uğur Dündar, Emin Çölaşan ve Necati Doğru’nun yazıları, Sözcü Gazetesi’nin Çağlayan Adliyesi’nde süren davasına “ek delil” olarak konuldu.

 9 Kasım 2017: Tutuklu gazeteci Nedim Türfent’in tutuklu meslektaşı Zehra Doğan’a göndermek istediği faks, “Yargıdaki kişi veya kurumlara ironik yaklaşımlarda bulunduğu gerekçesi” ile “sakıncalı” bulunarak engellendi.

 9 Kasım 2017: 1 Kasım’da gözaltına alınan Gazeteci-Yazar Nuh Gönültaş, Mehmet Gündem ve Behram Kılıç tutuklandı.

 10 Kasım 2017: Gazeteci Hasan Cemal hakkındaki açılan üç dava İstinaf Mahkemesi tarafından karara bağlandı. Özgür Gündem’de bir gün nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapan Cemal’e verilen 6 bin TL’lik para cezası onandı. ‘Çekilme günlüğü’ yazılarından verilen beraat kararı bozuldu. Ayrıca, ‘PKK propogandası yapmak’ iddiasıyla aldığı 1 yıl 3 aylık ceza ertelenerek onandı.

 10 Kasım 2017: Haber takibi için gittiği Şırnak Cizre’de sokağa çıkma yasakları döneminde sığındığı bodrumda öldürülen Azadiya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş hakkında 7 buçuk yıla kadar cezalandırılması istemiyle dava açıp yakalama kararı veren savcı, 22 ay sonra, Aktaş’ın yaşamını yitirmesi nedeniyle dosyanın düşürülmesini talep etti. 13 Şubat 2016 tarihinde yaşamını yitiren Rohat Aktaş hakkında açılan davalar, Aktaş’ın otopsi raporlarının dosyaya girmesiyle düşürüldü. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen kararda, Aktaş hakkında “Örgüt propagandası yapmak” suçundan açılan davanın düşürülme gerekçesi hayatını kaybettiğinin anlaşılması olarak gösterildi.

 10 Kasım 2017: Başbakan Binali Yıldırım, Cumhuriyet gazetesi ve internet sitesinde yayınlanan ve oğullarının da adı geçen Paradise (Cennet) Belgeleri için kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla gazete aleyhine 500 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

 10 Kasım 2017: Türkiye’den Suriye’deki cihatçı gruplara sarin gazı yapımında kullanılan kimyasal silah hammadesi sevkıyatı yapıldığına ilişkin iddiaları haberleştirdiği gerekçesiyle eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın şikayetiyle hakkında dava açılan Cumhuriyet Gazetesi İzmir muhabiri Hakan Dirik, hakim karşısına çıktı.

 12 Kasım 2017: Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye’de tek günlük Kürtçe yayın yapan ve 29 Ekim 2016’da KHK ile kapatılan Azadiya Welat gazetesinin merkez bürosuna asılsız bir ihbar gerekçe gösterilerek, 28 Ağustos 2016’da yapılan baskında gözaltına alınan 24 gazete dağıtımcısı hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak dava açtı. Savcılık, 24 basın emekçisi hakkında 3’erli gruplar halinde ayrı ayrı iddianame hazırladı. Diyarbakır 9. ve 10. Ağır Ceza Mahkemelerince kabul edilen iddianamelerde Azadiya Welat’ı dağıttıkları için “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” ile suçlanan 24 basın emekçisinin 7’şer buçuk yıldan 15’er yıla kadar hapsi isteniyor.

 13 Kasım 2017: Gazeteci Hüseyin Hakkı Kahveci, Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı.

 15 Kasım 2017: Başbakan Binali Yıldırım ile oğulları, Odatv’ye 500 bin liralık tazminat davası açtı. Yıldırım Ailesi’nin dava gerekçesi, Odatv’nin dünyada ses getiren Malta belgelerinde Yıldırım’ın iki oğlunun şirketinin yer aldığını gündeme getirmesi.

 15 Kasım 2017: Spor Yazarı Osman Tanburacı, trafikte yaşanan tartışma nedeniyle yumruklu saldırıya uğradı.

 15 Kasım 2017: İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’nın (TÜRGEV) başvurusu üzerine CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’ın ‘’Deprem toplanma alanın Türgev’e verimesine tepki’’ başlıklı açıklamasını yayınlayan yayınlayan Evrensel, BirGün, Gerçek Gündem, İnsan Haber, Gazete Yolculuk, Diken Haber, Siyasi Haber 3 ve Cumhuriyet gazetelerinin internet sitelerinde haberin erişime engellenmesine karar verdi. Yarkadaş, karara itiraz etti.

 16 Kasım 2017: Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Yılmaz Yıldız ve Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul’a 10’ar ay hapis cezası verildi.

 17 Kasım 2017: Umut Gazetesi editörü Özgür Sazlık, Antalya’da Eylül ayında açılan bir soruşturma kapsamında İstanbul’da tutuklandı.

 18 Kasım 2017: Trabzon E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan yazar Kerem Bilen’in yazdığı ‘Meşa Jiyanê’ (Yaşam Yolculuğu) isimli Kürtçe romanı ve Antalya L Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan yazar Fırat Can’ın yazdığı ‘’ Umuda Bir Ülke’’ adlı kitabı cezaevi yönetimi tarafından yasaklanarak kendilerine verilmedi.

 18 Kasım 2017: Dünyaca bilinen yazar Dan Brown’ın Da Vinci’nin Şifresi isimli klasikleşmiş eseri Silivri Cezaevi’ne sakıncalı bulunduğu için alınmadı.

 17 Kasım 2017: Zonguldak’ta yayın yapan Pusula gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve aynı zamanda Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirlerinden sarı basın kartı sahibi Cüneyt Özfidan bir bankanın önünde dolandırıcılık haberini görüntüye aldığı sırada mağdur yakınlarından olan polis memurunu fiili saldırısına uğradı.

 20 Kasım 2017: Gazeteci Ali Tarakçı, Esenyurt’ta silahlı saldırıya uğradı.

 20 Kasım 2017: Bolu Cezaevi yönetimi, Evrensel Gazetesi ve Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin cezaevine alınmasını yasakladı.

 20 Kasım 2017: cagdasses.com internet sitesinin sahibi Ece Sevim Öztürk, 15 Temmuz darbe girişiminin Acıbadem Türk Telekom duruşmasını izlerken gözaltına alındığını sosyal medya hesabından duyurdu.

 21 Kasım 2017: Kapatılan Zaman gazetesinin ‘FETÖ’ üyeliği iddiasıyla tutuklanan muhabiri Ayşenur Parıldak, yedi buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

 21 Kasım 2017: Cumhuriyet Gazetesi internet Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Oğuz Güven 3 yıl 1 ay 2 gün hapis cezasına çarptırıldı.

 21 Kasım 2017: Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan dihaber muhabiri Erdoğan Alayumat, cezaevinden gönderdiği mektubunda 15 gündür gazete alamadıklarını, kitaplarının ise “yasaklı” olduğu gerekçesiyle verilmediğini söyledi.

 21 Kasım 2017: Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin Eş Genel Başkanı Demirtaş ve Hakkari Milletvekilli Zeydan’ın tutuklu gazeteci Nedim Türfent’e gönderdiği mektup, engellemelerden dolayı 75 gün sonra avukatlar aracılığıyla ulaştırıldı.

 22 Kasım 2017: Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı için şimdiye kadar kendisine 98 bin TL para cezası verilen İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin’e “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla 7 bin TL daha para cezası verildi.

 23 Kasım 2017: Silivri F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Habertürk Editörü Oğuz Usluer’in saçlarının zorla kesildiği ortaya çıktı.

 23 Kasım 2017: Şair ve Yazar Atilla Yüceak, Cumhurbaşkanına hakaretten 1 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.

 23 Kasım 2017: Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Hayri Demir hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla dava açıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Demir’in 1990’lı yıllarda öldürülen gazetecileri anmak amacıyla verilen bir gazete ilanını Facebook hesabından paylaşması “propaganda” gerekçesi sayıldı.

 24 Kasım 2017: Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Medya Haber Ajansı (dihaber) muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman’la ilgili soruşturmasını tamamlayan Hatay Cumhuriyet Savcısı Tacettin Pınar’ın hazırladığı iddianame Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Savcı Pınar, her 2 gazeteci hakkında yaptıkları haberleri gerekçe göstererek, “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” ve “Örgüte üye olma” iddialarından 45’er yıl hapis cezası istedi.

 25 Kasım 2017: Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı, Kocaeli Koz Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Yeliz Koray’a yazdığı bir köşe yazısı sebebiyle dava açtı.

 25 Kasım 2017: 2 Eylül’de MİT sosyal tesislerinin fotoğraflarını çektiği iddiasıyla Kadıköy’de gözaltına alınan ve 13 Eylül’de tutuklanan Erdoğan, “PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “Terör örgütü propagandası yapmakla” suçlanıyor. Gazeteci ve Foto Muhabiri Çağdaş Erdoğan hakkında hazırlanan iddianame İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede Erdoğan’ın çektiği fotoğraflar ve yaptığı paylaşımlar suç sayıldı.

 27 Kasım 2017: Akademisyen-Yazar Doç. Dr. Fikret Başkaya gözaltına alındı. Başkaya, yazdığı bir yazıdan ötürü ”yasadışı örgüt üyesi olmak”la suçlandı.

 28 Kasım 2017: TRT HABER, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmayı sansürledi.

 29 Kasım 2017- Aile Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul’da katıldığı bir toplantıda, FOX TV’nin mikrofonunu masasından kaldırttı ve kanalın personelini dışarı çıkarttırdı.

 29 Kasım 2017 – Yeniçağ Gazetesi eski yazarı İsmail Türk, Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı.​

EN SON EKLENENLER