15 barodan uyarı: İhtiyaç demokratik bir anayasa

Kürdistan’ın 15 kentinden gelen baro başkanlarının Amed’de yaptığı toplantı sona erdi. Toplantı sonrası konuşan Amed Baro Başkanı Ahmet Özmen, OHAL koşullarında referandumun doğru olmadığını söyleyerek, toplumun ihtiyacının demokratik bir anayasa olduğunu söyledi

Aralarında Amed, Dersim ve Wan barolarının da olduğu Kürdistan’daki 15 baro başkanı, Amed’de bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen toplantının sonuç bildirgesini Amed Baro Başkanı Ahmet Özmen açıkladı. OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ler ile ülkenin yönetildiğini söyleyen Özmen, KHK’lerle parlamentonun yasama yetkisinin yürütme organına devredildiğini belirtti.

Demokrasi ile ilgisi yok

OHAL koşullarının yaşandığı bir dönemde insanların kaderini belirleyecek bir anayasa değişikliği sürecine girildiğini belirten Özmen, “Anayasa yapım süreçlerinin demokrasinin gereği olarak hazırlanma sürecine ve oylama süreçlerinde toplumsal tüm kesimlerin katılım gerektiğini savunmaktayız. Oysa referanduma sunulacak değişiklik teklifinin hazırlık sürecinde toplumun tüm kesimlerinin sürece katılamamış olması, Mecliste 3. büyük gruba sahip siyasi partinin eşbaşkanlarının ve birçok vekilinin tutuklu olması sebebiyle değişiklik sürecinde yasama faaliyetlerinde bulunamamış olmasının demokratik bir sistemle bağdaşmayacağı aşikardır” diye konuştu.

Devlet lehine bir sözleşme

Özmen, hazırlanan taslağın anayasayı toplum-birey merkezli olmaktan çıkarıp, tamamen devlet lehine bir sözleşmeye çevireceğini söyleyerek, hazırlık ve Meclis aşamasındaki bu eksikliklerin yanı sıra hukuk alanında ve siyasal sistemde bu denli geniş ve önemli değişikliğe sebebiyet verecek anayasa değişikliğinin OHAL koşullarında referanduma götürülüyor olmasını endişe ile karşıladıklarını ifade etti.

KHK’ler ile haklar ortadan kalktı

Toplumun ihtiyacı olan demokratik, sivil ve kuvvetler ayrılığına dayanan yeni bir anayasa olduğunun altını çizen Özmen, referandum sonucu ne olursa olsun bütün farklılıkları ve zenginlikleri gözeten yeni bir anayasa ihtiyacının ortadan kalkmayacağını vurguladı. KHK’lerin temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldırdığını belirten Özmen, “Siyasi iktidar, çıkarmış olduğu KHK’ler ile darbe sürecini yaratan ve kalkışanlara yönelik mücadele etmekten ziyade toplumun muhalif kesimlerine yöneldiği konusunda kamuoyunda oluşan algı, muhalif akademisyenlerin üniversitelerden ihracını düzenleyen son KHK’ler ile daha da güçlenmiştir” dedi.

Siyaset işlevsizleştiriliyor

Bölgede geçmişte uygulanmış yöntemlerin çözümden ziyade sorunu derinleştirdiğini kaydeden Özmen, “Geçmişte uygulanmış benzer metotların çözümden ziyade sorunu derinleştirdiği bilinen bir gerçektir. Özellikle Kürt siyasetçilerin parlamentoda gözaltına alınarak tutuklanmalarının yarattığı sonuçlar acı bir şekilde tecrübe edilmişken bugün aynı yol ve yöntemlere başvurulması yanlışta ve çözümsüzlükte ısrardır. Tüm bu uygulamalar Kürt sorununun çözümü için vazgeçilmez olan demokratik siyaset alanını daraltmakta ve sivil siyaseti işlevsiz bırakmaktadır” dedi.

AMED

EN SON EKLENENLER