170 vekil HDP’liler ile ‘Kardeş vekil’ oldu

Dokunulmazlıkların kaldırılmasını darbe olarak nitelendiren HDP’ye Avrupalı parlamenterlerden yoğun destek geldi. Avrupa’nın önde gelen partilerden 170 vekil HDP’nin 55 milletvekiliyle ‘kardeş vekil’ oldu. Kampanyanın daha da büyüyeceği ve acil durumlarda harekete geçileceği ifade ediliyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin yürüttüğü diplomatik ilişkiler çerçevesinde konuyu Avrupa’nın gündemine taşımasının ardından vekillere destek kampanyaları başladı. HDP Dış İlişkiler Komisyonu tarafından yürütülen kampanya dâhilinde Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden parlamenterler, dokunulmazlıkları kaldırılan 55 HDP’li vekil ile “Parlamenterler parlamenteri koruyor” diyerek “kardeş vekil” oldu.

Hedef 550 vekil

“Kardeş vekil” kampanyasında İtalya, İngiltere, İsveç, İsviçre, İskoçya, Almanya, Danimarka, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerin parlamentolarından yüzlerce parlamenter kampanyaya dâhil oldu. Önceki gün başlatılan kampanya kapsamında bugüne kadar 176 parlamenter HDP’ye isim bildirerek, kampanyaya dâhil olduğunu açıkladı. Başvuran parlementerler, darbe ile dokunulmazlığı kaldırırlan 55 HDP’li milletvekiline “kardeş vekil” olurken bu sayının meclisteki vekil sayısı olan 550’ye ulaştırmak olduğu belirtiliyor.

Sol partilerden yoğun destek

Kampanyaya dahil olanlar arasında parlamenterlerin yanı sıra Avrupa’nın önde gelen siyasi partilerin genel başkanları da bulunuyor. Avrupa Birliği Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanları Christian Levrat ve Rebacca Harms, İsveç Sol Parti Genel Başkanı Jonas Sjöstedt, Avrupa Birleşik Sol Grubu (GUE-NGL) Başkanı Gavi Zimmer, İsviçre Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı gibi isimler HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile dayanışmak için kampanyaya dahil olan isimler arasında yer aldı.

Fezleke ve iddianamelerin çevirisi yapıldı

Kampanya kapsamında dokunulmazlıkları kaldırılan HDP’lilerin biyografi, fezleke ve iddianamelerinin tamamı dayanışmaya dahil olan vekiller için İngilizce, Almanca ve İtalyanca gibi dillere çevrilerek gönderildi. Gönderilen dosyaya kampanyaya ilgilerinden dolayı bir teşekkür mesajı da eklendi. Oluşturulan ağ ile birlikte dokunulmazlıklar konusundaki en ufak bir gelişmeyle tüm parlamenterlere de bilgi notu gönderilmeye başlandı.

Olası acil bir durumda…

Parlementerlere aktarılan bilgi notlarında Türkiye’deki yoğun baskılara da yer verildi. Dayanışmayı güçlendirmeyi amaçlayan kampanya ile birlikte ilişkiler de bu eksende geliştirilmeye çalışılacak. Dokunulmazlıklar konusunda olası bir acil durum karşısında da bu konuda ağdaki parlamenterin tutum belirlemesi amacıyla acil koduyla mesaj gönderilecek. Olası bir gözaltı, zorla getirme ya da tutuklama gibi durumlar karşısında parlamenterlerin bir bölümü tepkilerini ortaya koymak amacıyla da Türkiye’ye gelecek.

DİHA

EN SON EKLENENLER