4 partiden Macron’a karşı ortak bildiri

AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti, Macron’un İslam’a yönelik ifadelerine ilişkin ortak bildiri yayımladı. Açıklamada herkesin bu açıklamalara karşı ortak tavır alması gerektiği ifade edildi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İslam’a yönelik ifadeleri sonrasında AKP, CHP, MHP ve İyi Parti ortak bir bildiri yayımladı.

Bildiride “Macron’un İslam’a, onun aziz peygamberi Hz. Muhammed’e ve Müslümanlara yönelik kışkırtıcı, saygısız ve tehlikeli söylemini şiddetle tel’in ve teşhir ediyor; Batının sağduyu sahibi kanaat önderlerini, siyasetçilerini, düşünürlerini, sanatkarlarını ve toplumsal kesimlerini bu çirkin tavırlar karşısında sağduyudan ve barıştan yana tavır almaya davet ediyoruz” denildi.

HDP metni imzalamadı

HDP ise bildiriye imza atmadı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, grup toplantısında konuya dair şu sözlerle değerlendirmelerde bulunmuştu: “Fransa ile bir tartışma yaşanıyor, burada samimi ve dürüst davranma zorunluluğu var. HDP her türlü inanca saygılı davranma üzerine kurulu bir partidir. İnançların saygınlığını ve eşitliğini savunan bir partidir. Tıpkı halkların eşitliğini, kardeşliğini savunduğu gibi. Bu nedenle herhangi bir inancın aşağılanmasına yönelik saldırılar ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmez. Ancak bir dinin saldırgan politikalara alet edilmesini de asla kabul etmeyiz. Fransız öğretmenin katledilmesini de, bunu bahane edip İslam’a saldıranları da kınıyoruz. Bu konuda tutarlı olabilmek için hem saldırıları karşı çıkmak aynı zamanda inançların istismarına karşı çıkmak zorundayız. Biliyorsunuz 16 Ekim’de Fransa’da ortaokul öğretmeni Samuel Patty vahşice katledildi. Gerekçe kutsal değerlere hakaret etmesiydi. Elbette bu saldırıyı en net ve sert şekilde kınamak lazım. Burada bu saldırıyı bu vahşi cinayeti bahane ederek İslam’a yönelik aşağılayıcı tavırlara giren Fransız hükümetinin tavrını da en net şekilde kınamak lazım. Tekrar söylüyorum, bizler İslam dini ve bütün dinlere yönelik her türlü saldırıya ve rencide edici tutuma karşı net bir duruş sergiliyoruz. Aynı şekilde İslam’ı bahane ederek, istismar ederek vahşet siyasetinin önünü açan anlayışlara da karşı çıkıyoruz. Birini görüp diğerini görmemek inançlar arası eşitliği ve barışı samimiyetle savunmamak demektir. Bu nedenle Samuel Paty’nin vahşice öldürülmesini teşvik eden ve kınamayanlara da bu vahşeti bahane ederek saldırgan ve provokatif tavır gösteren Fransız Hükümetini de en net şekilde kınadığımızı belirtiyoruz. En sağlam duruş budur.”

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER