ABD ve Rusya Kürtler üzerinden birbirine mesaj gönderiyor

QSD’nin Rakka kent merkezine dayandığı bir dönemde Rusya’dan gelen üst üste açıklamalar dikkat çekiyor. Yazar Musa Özuğurlu, ABD ve Rusya’nın Kürtler üzerinden birbirine mesaj gönderdiğini belirterek, Kürtlerin 3’üncü taraf olma pozisyonunun ABD ve Rusya tarafından kabul gördüğünü söyledi.

Suriye sahasında Rakka operasyonu öncesinde uluslararası güçlerin sahayı daha da ısıtacak açıklamaları dikkat çekiyor. ABD’nin Suriye Demokratik Güçlerine (QSD) silah göndermesinin ve QSD güçlerinin Rakka sınırına yaklaşmasıyla birlikte özellikle Rusya Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’ndan “YPG IŞİD ile anlaştı, IŞİD’e Rakka’dan ayrılması karşılığında güvenlik koridoru açıyor” şeklinde iddialar peş peşe gelmeye başladı.

‘RUSYA KÜRTLERİ TÜRKİYE İLE TEHDİT EDİYOR’ SÖYLEMİ

Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ehmed, bu suçlamalar üzerine Özgürlükçü Demokrasi gazetesine verdiği demeçte, Rusya’nın kendilerini Türkiye üzerinden tehdit ettiğini ve suçlamaların asıl sebebinin de bu olduğunu dile getirdi. Ehmed bütün bu iddiaları, kendilerine yönelik, “eğer siz bölgelerinizi rejime açmazsanız, Türkiye sizi vurur ve biz de bir şey yapamayız” şeklinde mesajlar olarak okuduklarını söylemişti.

AÇIKLAMALARIN ZAMANLAMASI DİKKAT ÇEKİCİ

Bütün tartışmalar tam da NATO’nun ABD öncülüğündeki Uluslararası DAİŞ Karşıtı Koalisyona katılması, QSD’ye silahların gönderildiği, QSD öncülüğünde yürütülen operasyonun Rakka sınırına dayanmasına denk gelmesi dikkat çekti. Daha önce Suriye Ordusu’nun da operasyona katılma talebi iletilmiş ve Suriye Hükümeti bu konuda açıklamalarda bulunmuştu.

RUSYA NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR

Şimdiye kadar Kürtlerin sahadaki mücadelesini meşru olarak gören çeşitli düzeylerde Kürtler ile ilişki ve ittifak geliştiren Rusya’nın son günlerde üst üste verdiği bu mesajlar ne anlama geliyor? Sahadaki gelişmeleri uzun süredir yakından takip eden Gazeteci-Yazar Musa Özuğurlu, Rusya’nın bu suçlamalarının hedefinde doğrudan YPG değil, ABD’nin bulunduğunu, Rusya’nın YPG üzerinden ABD’ye mesaj gönderdiğini söyledi. DAİŞ ile bir anlaşma yapıldığına ilişkin iddiaları da, “bu iddiaları doğrulayacak veriler yok” sözleriyle değerlendiren Özuğurlu, “Bu iddiayı doğru kabul etsek bile, ABD’nin IŞİD ile bir anlaşması söz konusu olabilir. ABD Rakka operasyonunun zorluğunu biliyor ve böyle bir şeye girişebilir” diye konuştu.

RUSYA SERZENİŞTE BULUNUYOR

YPG’nin DAİŞ ile anlaşmasının mümkün olmadığını söyleyen Özuğurlu, “Rusya’nın bu açıklamaları YPG’ye yönelik bir uyarı taşıyor hatta bir serzeniş diyebilirim. YPG’nin Astana sürecinde olması gerektiğini de Rusya istiyor” dedi. Rusya’nın Suriye’nin değişik yerlerinde DAİŞ’i vurduğunun altını çizen Özuğurlu, bununla da DAİŞ’e Suriye’nin herhangi bir bölgesinde yaşama şansı tanımadığını söyledi. Rusya’nın YPG ve Kürtlerle kimi ilişkileri olduğunu dile getiren Özuğurlu, “Rusya YPG ile anlaşmasını bozmak istemiyor ama öte yandan kendince bir mesaj gönderiyor” dedi.

KÜRTLERİN 3’ÜNCÜ TARAF OLMA DURUMU KABUL GÖRÜYOR

ABD ve Rusya’nın Kürtler üzerinden bir birine mesaj göndermesinin Kürtlere, “ikimizden birini seç” dayatması içermediğini dile getiren Özuğurlu, ikisinin de Kürtlerin 3’üncü taraf olma durumunu kabul ettiğini dile getirdi. Kürtlerin bu “denge politikasını” sürdüreceğini düşündüğünü dile getiren Özuğurlu, “Kürtlerin amacı yayılmacı bir politika değil, kendilerini ve yaşam alanlarını korumaktır. Rakka’ya girmek istemelerinin isteği de budur. Eğer Kürtler iki güçten birine yönelirlerse diğer tarafı kaybedeceklerini, hatta kimi provokasyonlarla karşı karşıya kalabileceklerini biliyor, kendi lehlerine olmayacak bir durumun doğacının farkındalar. Rusya ve ABD Kürtlerin durumunu anlayışla karşılıyor. Kürtler o yüzden bir denge politikası yürütecekler” diye konuştu. Özuğurlu, Rusya’nın Kürtlere yönelik söylemlerini, “tatlı sert” bir yaklaşım olarak nitelendirdi.

Kenan Kırkaya – dihaber

EN SON EKLENENLER