ABD’den Türkiye’ye ‘haddini aşma’ uyarısı

Türkiye’de iktidar tarafından son günlerde sıklıkla dile getirilmeye başlayan ‘ABD, DAİŞ’le mücadele etmiyor’ sözlerine ABD Dışişleri Sözcüsü Mark Toner sert tepki gösterdi

ABD Dışişleri Sözcüsü Mark Toner Toner, günlük basın toplantısında, gelişmeleri değerlendirdi. Toner’e, Türkiye’nin ABD’yi Suriye’deki operasyonlarda yeterli destek vermemekle suçlaması, İncirlik’teki Amerikan varlığının sorgulanması, ABD’nin Kürtlere desteği, ve Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın bakanlığının ABD kaynaklı bir siber saldırıya uğradığı açıklaması soruldu.

Toner’in verdiği yanıtlarda, Türkiye kaynaklı açıklamaları “saçma ve ilişkilere zarar verici” olarak değerlendirdi. Türkiye’nin NATO üyesi bir ülke olduğunu hatırlatan şunları söyledi: “Dolayısıyla, Türkiye’nin içinde bulunduğu baskıyı anlıyor ve buna hassasiyet gösteriyoruz. Bununla birlikte, son haftalarda Türkiye’deki çeşitli makamlardan gelen, bazılarını sizin de belirttiğiniz bazı söylemler bizi alarma geçiriyor. Örneğin, son bir buçuk yıl boyunca IŞİD’in Suriye ve Irak’taki etkisini gerçekten azaltmada elde ettiğimiz başarılar göz önüne alındığında, ABD’nin IŞİD’e karşı aktif olarak karşı koymadığı fikri saçma. Diğer suçlamalara değinmeyeceğim bile ama Türkiye’de yaşanan olaylar ve terör saldırılarıyla ABD’nin ilgisi olduğuna dair haddini aşan çok fazla gülünç açıklama var. Bunlar yalnızca gerçekdışı değil, aynı zamanda ilişkimize zarar veren söylemler.”

EN SON EKLENENLER