AB’den ceza, bankalardan kısma

AB Liderler Zirvesi’nde, Türkiye’ye ödenecek mali yardımda kısıtlamaya gidilmesi netleşirken, Avrupa Yatırım Bankası ile Almanya’daki bazı bankalar da Türkiye’nin finansmanını kısmaya çalışıyor

AB liderler zirvesinde Avrupa Parlamentosu, insan hakları nedeniyle Türkiye’ye yardımda kesinti konusunda geçen haftaki Liderler Zirvesi’nden çıkan kararı somutlaştırdı. Türkiye’ye yapılan mali yardımlardan 2018’de önce 50 milyon euro kesilecek; insan hakları alanında ilerleme sağlanmazsa 30 milyon euro daha gönderilmeyecek.
AP’deki bütçe görüşmelerini yöneten milletvekili Siegfried Muresan, “Türkiye ifade özgürlüğüne, insan haklarına saygı göstermiyor ve giderek Avrupa’nın demokrasi standartlarından uzaklaşıyor” diye konuştu. Bunu görmezden gelemeyeceklerini belirten Muresan, kesintinin siyasi reformlar için ayrılan miktardan yapılacağını altyapı ve tarımı etkilemeyeceğinin altını çizdi.
AB’nin Türkiye’ye 2014-2020 yılları arasında katılım öncesi mali yardım kapsamında yaklaşık 4 milyar 450 milyon euro ödeme taahhüdü bulunuyor

Bankalar Türkiye’yi izliyor

Almanya’nın, Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda (EBRD), Türkiye’nin finansmanın kısılması için çalıştığı öğrenildi. EIB’den yapılan açıklamada, politikalarında değişiklik olmadığı ancak Türkiye’deki siyasi durumun “kaygıyla” izlendiği belirtildi. Bloomberg’in haberine göre, ismi açıklanmayan 10’dan fazla bankacı ve hükümet yetkilisi Almanya’nın, EIB ve EBRD gibi kurumlarda Türkiye’ye yönelik finansmanı kısmaya çalıştığını, bazı ticari Alman bankalarının da Türkiye risklerini gözden geçirdiğini kaydetti. Kaynaklar, Almanya’nın baskısıyla EIB’nin Türkiye projelerini yaz aylarından bu yana askıya aldığını belirtti. Bir kaynağa göre de Commerzbank AG, bazı Türk bankalarla ilişkilerini gözden geçiriyor. Haberin ardından serbest piyasada dolar, 3.80 liraya kadar çıktı. Konu hakkında açıklama yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise söylentilerin asılsız olduğunu söyledi.

EN SON EKLENENLER