Ahmet Türk: Erdoğan’ın makamını teslim edeceği konusunda ciddi kuşkularım var

Eski HDP milletvekili Ahmet Türk, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi kaybetse bile koltuğunu teslim edeceği konusunda ciddi kuşkuları olduğunu söyledi. Türk, “İktidardan gitmemek için elinden gelen her yolu deneyecektir” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili ve yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, “Bir varsayım olarak muhalefetin sandıkta kazandığını düşünürsek, Erdoğan’ın bunu içine sindirip demokratik biçimde makamını teslim edeceği konusunda ciddi kuşkularım var” dedi. Türk, “İktidardan gitmemek için elinden gelen her yolu deneyecektir” ifadelerini kullandı.

Independent Türkçe’den Faik Buluta konuşan Ahmet Türk, önümüzdeki seçimler, ittifaklar ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Muhalefet sandıkta kazansa bile Erdoğan’ın gitmek istemeyeceğini” düşündüğünü kaydeden Türk, “Erdoğan’ın bunu içine sindirip demokratik biçimde makamını teslim edeceği konusunda ciddi kuşkularım var. İktidar gitmemek için elinden gelen her yolu deneyecektir” dedi.

‘MUHALEFETİN TUTUMU BELİRSİZ VE BULANIK’

Muhalefetin tutumunu da eleştiren Türk, şöyle devam etti: “Muhalefetin tutumu da belirsiz ve bulanık. Her şeyi sandığa ayarlamış. Oysa sokaktaki insanlarla birlikte hareket edilmediği, onların aktif muhalif faaliyetlere katılımının sağlanmadığı ve koordinasyon halinde sokak ile Ankara merkezli parlamento içi siyaset birleştirilmediği sürece, Millet İttifakı hayal kuran tüccar durumuna düşer.”

Bir süre önce Kılıçdaroğlu ile kahvaltı yaptıklarını; CHP liderinin Millet İttifakı ve CHP’nin Kürt meselesine bakışını, bilhassa HPD’ye yönelik ‘baskı, zulüm ve tutuklamalar’ konusundaki suskunluklarını eleştirdiğini anlatan Türk şunları söyledi:

“Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) listelerinden seçime katılıp milletvekili olmamız nedeniyle Genel Başkan Erdal İnönü’ye şiddetli eleştiriler yöneltildi. Mesela, ‘Bölücüleri kanadınız altına alıyorsunuz’ denildi. Buna rağmen İnönü, her türlü karalama ve suçlamayı göğüsledi; bizlere sahip çıktı, yaptığının isabetli olduğunu savundu. Kılıçdaroğlu’na, Kürt sorunun çözümüne ilişkin ilk kuralın bu meseleyi sahiplenip içselleştirmek olduğundan bahisle, buna göre bir plan ve program yapılmasını önerdim. Aksi takdirde, sözü çokça edilen toplumsal demokrasi ve özgürlüklerin yarım kalacağını, başarısız olacağını söyledim. Dedim ki: ‘Sayın Kılıçdaroğlu, siz neden uzak duruyorsunuz HDP ve Kürtlerden?’ Doğrusu, hiç renk vermedi ve ses çıkarmadı.”

EKREM İMAMOĞLU VE MANSUR YAVAŞ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında konuşan Türk, “İyidir, hoştur, lakin başkan seçildikten sonra gittiği Diyarbakır’da bölge halkına seslendiği konuşmalarıyla son Rize konuşması arasında dağlar kadar fark var. Bu tür çift dil kullanmanın hangisi doğru?” diye sordu. Türk Mansur Yavaş’a ilişkin de “Aday olması halinde Kürtlerin ona oy vereceklerini sanmıyorum” dedi.

Türk’ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

‘HDP’Yİ KAPATACAKLAR GİBİ’

“Bu gidişle HDP’yi kapatacaklar gibi bir gözlemim var. Yargıçların terkibi ve tutumları bunu gösteriyor. Somut bir örnek vereyim: Şimdilerde görev dışı bırakılmış AKP’li bir bakanla sohbet etmiştim. Açıkça dertlendi: ‘R. Tayyip Erdoğan’la yüz yüze gelmek istemiyorum. Çünkü beni ve diğer bakanları nerede görse tek tek veya topluca azarlıyor!’

‘KÜRTLER OLMADAN MİLLET İTTİFAKI SEÇİMLERİ KAZANAMAZ’

Kürtler olmadan, Millet İttifakı’nın seçimleri kazanamayacağı açıktır. Bu dinamik salt sandığa gitmek için değil, mevcut iktidar sonrasında hayatın her alanına aktif katkıda bulunmak için de gereklidir.”

EN SON EKLENENLER