Ajan krizi büyüyor: ‘Casus imam’lara operasyon

Almanya’da Türkiye adına casusluk faaliyeti yürütmekle suçlanan DİTİB üyesi 4 imamın evine baskın düzenlendi. Operasyonun, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ziyareti öncesinde gerçekleştirilmesi ise dikkat çekti

Türkiye ile Almanya arasında tartışmalara neden olan casusluk krizi büyüyor. Der Spiegel, Kuzey Ren Vestfalya ve Rheinland Pfalz eyaletlerinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nden (DİTİB) 4 imamın evine baskın yapıldığını duyurdu. Federal Başsavcılığı’nın talimatıyla gerçekleştirilen baskına Federal Emniyet Teşkilatı, Kuzey Ren Vestfalya ve Rheinland Pfalz Emniyet Teşkilatı’ndan polisler de katıldı. Operasyonun Yeşiller Partisi Din İşlerinden Sorumlu Sözcüsü Milletvekili Volker Beck’in, DİTİB hakkındaki suç duyurusuna dayandığını yazan Spiegel, Federal Başsavcılığın Federal Emniyet Teşkilatı’nı operasyonla ilgili görevlendirdiğini duyurdu. Beck’in casusluk skandalıyla ilgili geçen yıl Aralık ayında Federal Başsavcılığı’na teslim ettiği belgelerde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Türkiye’nin yurtdışındaki temsilciliklerine yazdığı yazı ile Almanya’daki Türk konsolosluklarının Ankara’ya gönderdiği rapor bulunuyor.

Adalet Bakanı’ndan açıklama

Öte yandan Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas da, konuyla ilgili Berlin’de açıklama yaptı. DİTİB’ten casusluk suçlamalarını ivedilikle eksiksiz bir biçimde açıklığa kavuşturmasını isteyen Maas, “DİTİB’in bazı imamlarının casusluk yaptığı şüphesi onaylanırsa, o zaman kuruluşun Türk hükümetinin uzantısı olduğu ithamında bulunulmak zorunda” dedi. Türk devletinin DİTİB üzerindeki etkisinin büyük olduğunu söyleyen Maas, “Organizasyon Ankara’nın etkisinden inandırıcı bir biçimde kurtulmak zorunda” dedi.

Casusluk soruşturması

Spiegel operasyonlarda casusluk skandalı çerçevesinde Cemaat yapılanmasına ilişkin yazılan yazıların gizli servis belgesi olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunun, soruşturmanın en önemli bir parçasını oluşturduğunu, DİTİB imamları gizli servise bağlı olarak çalışmıyor olsa dahi hukuki açıdan “yabancı bir ülkede casususluk yapmak” olarak derecelendirilebileceğini yazdı.

33 kişi ihbar edildi

Anayasayı Koruma Teşkilatı Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başkanı Burkhard Freier, Düsseldorf’ta Eyalet Meclisi İç Komisyonu’na casusluk yapan en az 13 imamın olduğunu bilgisini verirken, Freier Rheinland-Pfalz Eyaleti’ndeki üç cami cemaatinden de imamların bilgi topladığını, 33 şahıs ve 11 eğitim kuruluşunun imamlar tarafından Diyanet’e ihbar edildiğini açıklamıştı.

Fidan ziyareti öncesi operasyon

Öte yandan söz konusu operasyonların iki ülke arasında krize yol açan casusluk faaliyetlerini görüşmek amacıyla önümüzdeki günlerde Almanya’ya gideceği açıklanan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan’ın ziyareti öncesinde gerçekleştirilmesi de dikkat çekti. Ocak ayında başlatılması planlanan “casus imam” soruşturması, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Şubat’ın ilk haftasında Türkiye’ye yaptığı ziyaretin hemen ardından başlatılmıştı.

Avusturya da harekete geçti

Avusturya hükümeti de, hakkında casusluk ve Türkiye’den talimat aldığı iddiaları ortaya atılan Avusturya Türk İslam Birliği’ni (ATİB) mali yönden mercek altına aldı. Hükümet, Türkiye’nin Avusturya’da MİT koordineli 200 kişilik muhbir ekibinin olduğunu açıklayan Yeşiller Partisi Milletvekili ve Güvenlik Sözcüsü Peter Pilz’in, İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka’ya ATİB’e karşı harekete geçme çağrısında bulunduktan sonra konuyu gündemine aldı.

BERLİN

EN SON EKLENENLER