‘AKP jakobenleşti, demokratik değişim mümkün değil’

“Değişim” beklentisi yaratılan AKP’nin 3’üncü Olağanüstü Kongresi’ni değerlendiren Hak ve Adalet Platformu üyelerinden Enes Atilla Pay, AKP’nin neden demokratik değişim yapamayacağını gerekçeleriyle anlatarak, “İslami camianın bu gerçekle yüzleşmesi” gerektiğini söyledi.

AKP’nin 3’üncü Olağanüstü Kongresi’nde yaratılan “demokratikleşme ve yeni açılımlar” beklentisi AKP’nin eski destekçileri ve muhafazakarlara da inandırıcı gelmedi. Partinin Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın “OHAL kalkmayacak”, HDP’liler için, “bunlar daha iyi günleri” Kürt hareketi için, “Yok edilecekler” gibi tehdit dili ve “Tek devlet, tek millet, tek dil, tek bayrak” söylemi mütedeyyinleri ürkütüyor.

‘OLUMSUZ DEĞİŞİMİN DORUK NOKTASI OLDU’

MAZLUMDER’e yapılan müdahale sonrası Hak ve Adalet Platformu kurucularından Enes Atilla Pay, kongrenin AKP açısından “malumun ilanı” olduğunu belirterek, kongrenin olumsuz anlamda “Uzun bir süredir AKP’nin içinde kısmen zuhur eden değişimin doruk noktası” olduğu söyledi.

‘AKP JAKOBEN BİR PARTİ HALİNE GELDİ’

“AKP toplumun farklı dinamiklerinin, ezilmiş kesimin iktidarlaşma sürecinden sonra zaman geçtikçe devletin tekelinde, devletin arka bahçesine dönüşen jakoben bir parti haline geldi” diyen Atilla Pay, “Bu süreç son kongre ile kesinleşti. AKP, devletin arka bahçesine dönüşen ve tüzüğe aldığı ‘tekçi’ ilkelerle devlet partisi haline geldi” dedi.

AKP’nin kongre ile, “Tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek vatan ve giderek tek birey yaklaşımına teslim olduğunu” belirten Pay, “Erdoğan etrafında şekillenen bu sürece AKP kadrolarının da gönüllü şeklinde teslim olduğunu görüyoruz” diye belirtti.

‘DEMOKRATİKLEŞME BEKLEMEK MÜMKÜN DEĞİL’

Kongre öncesi yaratılan “demokratik değişim” beklentilerinin AKP’nin geldiği aşama itibariyle mümkün olmadığını vurgulayan Pay, “Değişim olabilmesi için dışarıdan bir gücün ve dinamiğin gelip değişim yaratması gerekiyor. Oysa AKP bütün yol haritasını iktidarını kalıcılaştırmak üzerine kurmuş durumda” diye konuştu.

‘DEĞİŞİM YAPACAK DURUMDA DEĞİL’

Mevcut durumun sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken Pay, şöyle devam etti: “Bu değişimi sağlayabilecek dinamikler artık AKP’de yok. AKP hem yaptıklarıyla kötü bir mazi biriktirdi, hem de toplumun değişim talebini anlayabilecek durumda değil. AKP’ye bu kongre ile yeni bir soluk gelmiş değil. Malum’un ilanı olan liderlik değişimini yapmış oldu.”

‘AKP TEKÇİ DEVLET FELSEFESİNE TESLİM OLDU’

Pay, AKP’nin Kürt sorunu konusunda yüzyıl öncesi politikalara kadar gerilediğini belirterek şunları dile getirdi: “AKP’nin uzun bir süredir, 100 yılık devlet felsefesini defacto bir şekilde yürütüyordu. Bu kongre ile 4 ilkeyi (tek bayrak, devlet, vatan, millet) tüzüklerine dahil ederek bunu deklere ettiler. Kürt meselesi konusunda AKP’nin bu topluma verebileceği bir şey yok. Partiler ve iktidarlar bir süre sonra hem yozlaşıyor hem de kirleniyorlar. Bu geri adım atmayı da engelliyor. AKP bu yozlaşmayı çok derinleştirdi. Yeni bir başlangıç ve yeni bir soluk için yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var. Kürt sorunu konusunda demokratik bir çözüme, demokratik bir soluğa ihtiyaç var. OHAL ile ilgili şimdi AKP’nin geriye gidişinin bir alameti. Kendisinin ne kadar gerilebildiğini hesaplayabildiği için ilerideki alacağı oyun ne kadar zor olduğunu bildiği için bunları yapıyor. OHAL’i kendi kazanımlarını ve devletteki tekelleşmesini sürdürmek için bir argüman olarak kullanıyor ve öyle görünüyor ki 2019’a kadar da bunu sürdürecek.”

‘BEDELLERİ İKTİDAR İÇİN KULLANIYOR’

Antidemokratik gidişat karşısında rahatsız olan İslami Camia’nın suskunluğunu da eleştiren ve bu kesimin sorumluluk alması gerektiğini dile getiren Pay, şunları söyledi:

“Bu çevrenin birincisi kendi mazilerine ikincisi de geleceklerine sahip çıkmaları gerekiyor. Bu kesimler, 100 yıldır egemen olan Kemalizme karşı bir mücadele verdiler. Aslında toplumun tamamı bu mücadeleyi verdi ve İslami kesimlerde buna dahildi ve bununla ilgili çok fazla bedel ödendi. AKP bu mücadeleyi kendi etrafında biriktirerek iktidarlaştı. AKP, bu mücadeleyi ve bedeli kendi koltukları için kullanıyor. İslami camianın kendi geçmişlerine sahip çıkmaları için AKP eleştirisi yapmaları gerekiyor.

İSLAMİ CAMİA YAŞANAN KİRLENMELİYLE YÜZLEŞMELİ

Geleceklerine sahip çıkmaları gerekiyor. Bu camia uzun iktidara gelmedikleri için ‘biz iktidara gelirsek her şeyi değiştirebiliriz’ diyorlardı. Ama şimdi iktidarla nasıl kirlenildiğini görmeleri gerekiyor. İleride çocuklarına siyaset yapmayı zorlaştıracak bir mazi bırakıyorlar. AKP’deki bu yozlaşmaya bir dur demeleri gerekiyor. Kürt muhafazakar camia için iş biraz daha acil. Kürt ve mütedeyyin olmalarından dolayı iki yönlü bir mağduriyet yaşıyorlar ve bunu görmeleri gerekiyor. AKP’den beklenin artık gerçekleşme imkanı yok. O yüzden sorumluluk almak lazım.”

EN SON EKLENENLER