AKP kurucularından Fatma Ünsal: KHK’ler geçersizdir!

AKP’nin kurucularından eski Genel Başkan Yardımcısı Fatma Bostan Ünsal, KHK’lerin geçersiz sayılması gerektiğini belirterek, “Anayasa’da ‘OHAL’de çıkarılan KHK’ların bir ay içerisinde Meclis tarafından onaylanması gerekiyor’ deniyor. Ama bunlar Meclis tarafından onaylanmamış” dedi.

AKP’nin kurucularından ve AKP eski Genel Başkan Yardımcısı Akademisyen Fatma Bostan Ünsal, OHAL’den sonra yaşanan hak ihlallerini ve bu ihlallere karşı verilen mücadeleyi değerlendirdi. Türkiye’nin OHAL ilanı ile birlikte çıkarılan KHK’ler ile en az 10 yıl geriye gittiğini belirten Ünsal, HDP’li kadın vekilleri de tekrar Meclis’te görmek istediklerini söyledi. “Türkiye halklarının özgürlüğü ile ilgili bir problemimiz var” diyen Ünsal, biran önce yapılan hatalardan dönme çağrısında bulundu.

‘OHAL BİZİ ÇOK GERİYE DÜŞÜRDÜ’

Ünsal, “2004 yılında Avrupa Konseyi, Türkiye’nin gözetim altındaki ülke olma kararını kaldırmışken, bugün tekrar gözetim altındaki ülke önerisini yapması ne yazık ki ne kadar gerilediğimizi de çok açık bir şekilde gözler önüne seriyor. Hiçbir zaman çok iyi olmadık; ama OHAL, KHK’lar ve bunların hiçbirinin denetime tabi tutulmaması bizleri çok çok geriletmiştir. Türkiye daha iyi bir standarttan bu noktalara kadar düşmüştür. Aslından bundandır ki bu kadar sıkıntı” dedi.

‘TÜRKİYE HUKUK DEVLETİ OLMAKTAN ÇIKTI’

Türkiye’nin hukuk devleti olmaktan çıktığını ifade eden Ünsal, bunun örneği olarak da KHK sonucu işsiz kalan on binlerce kamu görevlisini gösterdi. Ünsal, “Bir günde işinden atılabiliyor insanlar, her hangi bir soruşturmaya tabi tutulmadan atılıyorlar hem de. Medya susturuluyor, gazeteciler cezaevlerine konuyor. Bunun yanı sıra binlerce sivil toplum kuruluşu kapatılıyor. Hâlbuki bu kurumlar şehir yaşamları için kamusal alan görevi görmekteydi. Buraların kapatılması halkın nefes alamamasına neden olacaktır” diye konuştu.

Özellikle kadın kurumlarının kapısına kilit vurulmasının çok büyük sıkıntılar doğuracağını ifade eden Ünsal, “Çünkü kadınların sosyalleştikleri yerler buralar. Zaten devletten çok da olumlu bir şey beklemiyoruz; ama nötr olursa, karışmasa ve bu kadar baskı uygulamasa halk zaten huzura kavuşacak” diyerek gelinen aşamayı değerlendirdi.

‘İŞ HÜKÜMETE KALIYOR’

KHK’lerin mağdur ettiği on binlerce kişinin olduğunu da tekrardan hatırlatan Ünsal, 75 gündür süren açlık grevinde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve Öğretmen Semih Özakça’nın durumuna ilişkin ise şunları söyledi: “En son açlık grevinde çok kritik aşamalara gelen arkadaşlarımızı da biliyoruz. Bu arkadaşlarımızın eylemlerinin de bizlere gösterdiği gibi gerçekten başka çareleri olamadığı için bu şekilde bir eyleme giriştiler. Çünkü gidebilecekleri ve bunu şikâyet edebilecekleri bir makam yok. Başka bir yerde çalışma gibi bir olanakları da yok. Aslında çok açıkça soruyor onlar da, ‘Açlığımızı mı istiyorsunuz’ diyorlar. Ben açlık grevindeki arkadaşların hükümetten ziyade halka güvendiğini görüyorum. Onlara bir mesaj veriyorlar, ‘Siz bizim açlığımıza göz yummazsınız’ diyorlar. Son safhada iş hükümete kalıyor. Arkadaşlarımızın bu mücadelesi yükseltilmesi ve cevap olunması gereken bir mücadeledir.”

‘KHK KARARLARI GEÇERSİZDİR’

OHAL için kurulan komisyona yönelik de konuşan Ünsal, bir yıl gecikmeli kurulan komisyondan çok da umutlu olmadığını vurguladı. Ünsal, “Bir komisyon kurulacak dendi, bir yıl sonrasında kuruldu; ama bu komisyon gerçekten bu OHAL döneminde oluşan sorunlara cevap olabilecek mi? 7 kişilik bir komisyon nasıl olacak da bu sorunların hepsi ile başa çıkacak bilemiyoruz doğrusu” dedi.

Hükümeti de çok zorlamak istemediklerini ifade eden Ünsal, en doğru kararın, bu dönemde çıkarılan KHK’lerin geçersiz sayılması olacağını belirtti. Ünsal, “Aslında gerçekten de geçersizdir. Çünkü, Anayasa’da şöyle bir madde var. OHAL’de çıkarılan KHK’lerin 1 ay içerisinde Meclis tarafından onaylanması gerekiyor. Ama bunlar Meclis tarafından onaylanmamış. Yani aslında bu kararların hepsi zaten geçersiz” şeklinde konuştu.

‘KADINLARIN TEMSİLİYETİNE SALDIRI VAR’

OHAL döneminde kadınların Meclis’teki teslimiyetlerine de bir saldırı olduğunu kaydeden Ünsal, kadınların oy kullanma hakkından, seçme ve seçilme hakkına kadar tüm hakların, kadınların büyük uğraşları sonrası kazanıldığını söyledi. Siyasette etkin bir ses olmalarını da yine kadın mücadelesi ile elde ettiklerini ifade eden Ünsal, “Türkiye de bu konuda ilerlemesi gerekirken, maalesef geriye doğru gidiyor” ifadesinde bulundu.

‘HDP, KADIN TEMSİLİYETİNDE DÜZEY ATLATTI’

AKP’nin her defasında, kendi dönemlerinde Meclis’teki kadın temsiliyetinin yüzde 8’den yüzde 16’ya yükselmesi ile gururlandığını aktaran Ünsal, “Tamam olumlu bir şey; ama bu güzel tabloda en büyük rolü, HDP’li kadın vekiller oynuyor. Bu yüzden, onları yine Meclis’te görmek istiyoruz. Kadın temsilinde Türkiye’ye düzey atlatan bu partidir. O yüzden bu partinin kadın emekçilerine bir kere Türkiye’nin saygı göstermesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Meclis’teki kadın temsiliyetinin şimdiye kadar ki en iyi orana sahip olduğunu tekrar hatırlatan Ünsal, “Ama bu yine de az bir oran. Bir de var olan temsiliyetlerin de mahkûm edilmesini Türkiye hiç hak etmiyor. O arkadaşlarımız da bunu hiç hak etmiyorlar. Bir an önce de bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

EN SON EKLENENLER