AKP yenilenemiyor

AKP’de ‘metal yorgunluk’ söylemi ile başlayan belediye başkanlarını görevden alma sürecinin, bürokrasi ayağı ile devam edeceği belirtiliyor. İstifa edeceğini açıklayan Melih Gökçek için ise Ankaralılar, ‘Hileyle geldi, hileyle gidiyor’ dedi 

AKP’de istifası istendiği kamuoyuna duyurulan 6 belediye başkanından 3’ünün ayak diretmesi, AKP medyası tarafından Erdoğan’ın, “değişim iradesindeki ısrarı sonucu” çözüme kavuşturulduğu propagandasına dönüştürüldü.
Ankara’yı 23 yıldır aralıksız yöneten ve daha önceki yerel seçimlerde de AKP tarafından değiştirilmek istenen ancak, “rakiplerine yönelik kurduğu kaset komploları, kurduğu rant ağları” nedeniyle, AKP’nin değiştirmeye cesaret edemediği belirtilen Gökçek’in değiştirilmesi başkent sokaklarında da yankı buldu. Gökçek’in görevden el çektirilmesine ilişkin Ankara’da, esas olarak birbirini besleyen iki yaklaşım var. Gökçek’in görevden alınması memnuniyet ile karşılanıyor, ancak buna karşılık Gökçek’in bu şekilden görevden alınmasını da insanlar anti-demokratik buluyor. Ankaralılar, bu gelişmeyi “etme bulma dünyası” olarak yorumluyor ve “Siz bir insanı bütün güçlerin üzerine oturtursanız, gün gelir sizi de tepe taklak eder” sözleriyle dile getiriyor.

Halkın oyuyla gelmedi

Yıllardır Ankara’da yaşayan Zülâl Doğan, Gökçek’in istifa edecek olmasına sevinirken, “Melih Gökçek’in gitmesini istiyorum. Ancak demokratik yollardan gitmesi gerekirken, baskı, talimat ve emir ile gidiyor. Seçimle gelen seçimle gitmeli. Ama maalesef bizim ülkemizde dikta bir yönetim olduğu için talimatla gidiyor” diye konuştu.
Hurşit Aydın isimli Ankaralı ise, Gökçek’in gidecek olmasını, “Melih Gökçek yükünü tuttu. Her yeri ele geçirdi. Bir sürü hazine arazisini zimmetine geçirdi. Sonunda gidecek. İstifa ettirilmesi durumuna da üçkâğıtla gelen üçkâğıtla gider diyorum” yorumu yaptı.
Eyüp Okay ise, “Ben halkın oyu ile gelmiş birinin yine halkın oyları ile gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama son seçimde hile yaptığı için öyle bir geçerliliği de yok. Gitmesinden memnunuz” diye konuştu.

Ya hapis ya istifa

İngiliz Financial Times gazetesi ise, Gökçek’in eski yardımcılarından birinin istifaya ilişkin değerlendirmesine yer verildi. İsmi açıklanmayan kişiye atfen, “Ya hapse girecekti ya da onu ülke dışına çıkaracak bir terfi alacaktı. Türkiye’de işler şu anda böyle yürüyor. ‘Hayır’ demek gibi bir şansı yoktu” ifadelerine yer verildi.
İstifası istenenlerden Gökçek’in gitmemekte ısrar ettiği belirtilen haberde, şunlara yer verildi: “Gökçek, koltuğuna tutunacak gibi göründüğü anda, hükümet yanlısı gazeteler, onu ya CHP ile bağdaştırmaya başladı ya da Fethullah Gülen ile. Bu şekildeki haberler genelde ya hazırlanan bir iddianamenin ya da soruşturmanın habercisi oluyor.”

EN SON EKLENENLER