AKP’de kafalar karışık… Enflasyonun nedeni domates mi değil mi?

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Kasım ayı enflasyon rakamları ile ilgili, “Yıllık enflasyondaki 1,08 puanlık artışın 0,52 puanı işlenmemiş gıdadan geliyor. Sebze fiyatlarındaki dönemsel faktörlerden kaynaklanan geçici bir etki var. Aralık’ta ters yönde düzeltmesi olacaktır” dedi.

Twitter üzerinden açıklama yapan Şimşek, enflasyondaki yükselişin daha çok gıda fiyatlarından kaynaklandığını belirterek, “Kasım ayı yıllık enflasyondaki 1,08 puanlık artışın 0,52 puanı işlenmemiş gıdadan geliyor. Sebze fiyatlarındaki dönemsel faktörlerden kaynaklanan geçici bir etki var. Aralık’ta ters yönde düzeltmesi olacaktır.

 Gıda Komitesi bu tarz oynaklıklara kalıcı çözüm üretmeyi amaçlıyor. Gerekli tedbirleri aldık, almaya devam edeceğiz. Enflasyonda Aralık ayından itibaren kalıcı bir düşüş süreci başlayacaktır. Hükümetimiz bu amaç için gereken desteği vermeye devam edecek.” dedi.

ERDOĞAN’DAN 3 GÜN ARAYLA İKİ FARKLI ENFLASYON ÇIKIŞI

Başbakan Yardımcısı Şimşek’in enflasyonun nedeninin işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışa dayandırması, Cumhurbaşaknı Erdoğan’ın Kasım ayı içinde 3 gün arayla yaptığı iki farklı açıklamayı hatırlattı.

Erdoğan, 14 Kasım tarihinde Saray’da yapılan “Milli Tarım Projesi” toplantısında ” “Enflasyon rakamları açıklandığı zaman, domates, biber fiyatları açıklandığı zamangerçekten ağrıma gidiyor. Bu topraklar bu kadar bereketli olacak ama biz hala domates biber fiyatlarındaki artıştan dolayı enflasyonda sıkıntı yaşayacağız. Olmaz” diyerek enflasyondaki artışın gıda fiyatlarından kaynaklanmasını kabullenmediğini söyledi. Erdoğan, 3 gün sonra 17 Kasım’da AKP İl Başkanları Toplantısında ise “Enflasyonun sebebi; hıyar, salata değil, faizdir. Batı kafasıyla düşünenler bizi anlamaz” diyerek enflasyonun sebebinin gıda fiyatları olmadığını savundu.

EN SON EKLENENLER