AKPM Genel Sekreteri: Tutuklu gazeteciler ve vekiller önceliğimiz

HDP’li Filiz Kerestecioğlu’nun sorularına cevap veren AKPM Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, “Tutuklu gazeteciler ve milletvekilleri Avrupa Konseyi için öncelikli gruplardır” dedi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Yaz Oturumu’nun ilk gününde, HDP’nin tutuklu milletvekilleri gündeme geldi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, AKPM Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’a Avrupa Konseyi’nin tutuklu milletvekillerine dair herhangi bir adım atıp atmadığını sordu.

Açlık grevindeki kamu emekçileri Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için de harekete geçilmesi çağrısında bulunan Kerestecioğlu, “Lütfen Türkiye’deki iki eğitimci için onlar cezaevinde ölmeden önce acil olarak harekete geçin” dedi.

‘AVRUPA KONSEYİ İÇİN GAZETECİLER VE MİLLETVEKİLLERİ ÖNCELİKLİ’

Kerestecioğlu Jagland’a, “Avrupa Konseyi tarafından, tutuklu bulunan HDP eş genel başkanları ve milletvekillerine dair son üç ay içerisinde herhangi bir girişimde bulunuldu mu?” diye sordu. Jagland ise şu yanıtı verdi: “Bu konuda birçok başvurunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne ulaştığı bilgisine sahibiz. Mahkeme gazeteciler ile ilgili girişimlere başladı. Tabiki milletvekilleri için hukuksal süreç hakkında konuşamam. Fakat milletvekilleri ve gazeteciler Avrupa Konseyi için öncelikli gruplardır.”

Kerestecioğlu, Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi’nin (CPT) raporlarının açıklamasını da gündeme getirerek, “İlgili devletlerin veto koymaları nedeniyle yayımlanamayan Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT) raporları hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye sordu.

Jagland ise “Bizim temel fikrimiz raporların erişilebilir olmasıdır. Bildiğiniz gibi CPT’nin faaliyet esaslarını oluşturan kuruluş ilkelerinde, raporların yayımlanmasının ilgili ülkelerin onayına bağlıdır. Ancak ben her zaman şeffaflıktan yanayım. Raporlar yayımlanmadan önce, CPT’nin ülkelerle güvene dayalı bir ilişki kurmasını olumlu buluyorum. Fakat raporların yayımlanması tabi ki önemlidir” yanıtını verdi.

EN SON EKLENENLER