Alman meclisinde Kürt sorununun çözümü tartışılacak

Başta Suriye ve Rojava Kürdistanı olmak üzere Ortadoğu’da kritik gelişmelerin yaşandığı bu dönemde Alman Federal Meclisi bugün önemli bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor. Federal Meclis’in bünyesindeki “Marie-Elisabeth-Lüders-Haus” binasında “Ortadoğu’da Kürt sorununun çözümünde güncel fırsatlar ve perspektifler” başlıklı konferansta Kürt sorunu masaya yatırılacak.

Kürdistan ve Türkiye’den siyasetçiler ile uzmanların yanı sıra Almanya’dan birçok ismin de katılacağı konferans sabah saat 10.00’dan akşam saatlerine kadar sürecek. Kürtlerin dört ulus devlette on yıllar boyunca süregelen ayrımcı ve baskıcı politikalara maruz kaldığı belirtilen konferansın çağrı metninde şu görüşler yer aldı:

“Birçok Kürt isyanı kanlı bir şekilde bastırıldı. Buna karşı Kürt halkı, ülkeye bağlı koşullara göre, farklı ideolojik ve politik yapıya sahip, birbiriyle rekabet halinde olan farklı sivil ve silahlı örgütlenme biçimleri geliştirmiştir. Başlangıçta ağırlıklı olarak, bağımsız bir Kürt devletinin kurulması hedeflenirken, son zamanlarda dört devletin toprak bütünlüğü içinde yönetim modelleri amaçlayan siyasi fikirler ön plana çıktı.

Irak ve Suriye‘deki savaşlar otoriter devlet düzenlerinin güç kaybetmesine yol açtı. Kürtler kuzey Irak ve kuzeydoğu Suriye‘de (Rojava) kendi özerk bölgelerini kurabildiler. Kendi kendilerini yönettikleri alanlar oluştursalar da “Kürt sorunu” hala çözülmüş değil.

“Kürt sorunu” nasıl çözülebilir? Farklı siyasi akımların yaklaşımları nelerdir? “Kürt sorunuyla” ilgili güçlerin rolü nedir? Almanya‘nın Kürt politikası nereye gidiyor? Bu ve benzeri konuları farklı Kürt hareketlerinin temsilcileri ve uzmanlar ile tartışmak istiyoruz.”

KONFERANS BİRÇOK İSMİ BULUŞTURACAK

Federal Parlamento Sol Parti Milletvekili Helin Evrim Sommer ve Rosa Lüksemburg Vakfı’ndan Dr. Boris Kanzleiter’in açılış konuşmasını yapacağı konferans tarihçi İsmail Küpeli’nin “Ortadoğu’daki Kürt sorununun nedenleri ve arka planı” başlıklı sunumuyla start alacak.

Daha sonra ise Federal Meclisi Başkenvekili Cladia Roth, Federal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’nu Başkanvekili Dr. Daniela de Ridder ve Sol Parti Dışilişkiler Sözcüsü Stefan Liebich’in konuşmacı olarak katılacağı bir panel gerçekleşecek. Sol Parti’nin yanı sıra Yeşiller Partisi ve SPD’den de isimleri bir araya getirecek bu panel, “Alman politikası ve Kürt sorunu” başlığıyla düzenlenecek.

Öğleden sonra ise “Başarısız Bağımsızlık Girişimi ve Bölgesel Otonomi arasında Güney Kürdistan” başlıklı bir panel gerçekleşecek. Bu oturumda Federe Kürdistan Bölgesi Meclisi Başkanvekili Hemin Hawramı ile Bilim ve Politika Vakfı (Stiftung Wissenschaft und Politik-SWP) Direktörü Prof. Dr. Volker Perthes konuşmacı olacak katılacak.

Ardından “Tehlike altındaki öz yönetim ve Esad rejiminin restorasyonu arasında Kuzeydoğu Suriye” başlıklı panelde ise sözü Suriye Demokratik Konseyi (MSD) Eşbaşkanı İlham Ehmed, Suriye’de Kürt Sol Partisi Başkanı Anita Starosta sunumlar gerçekleştirecek. Konferansın son paneli “Baskı ve demokrasi mücadelesi arasında Erdoğan Türkiyesi” başlığıyla düzenlenecek. Bu panelde ise HDP Eşbaşkanı Prof. Dr. Mithat Sancar, CHP Milletvekili Dr. Sezgin Tanrıkulu ve Dr. Dilek Kurban söz alacak.

EN SON EKLENENLER