Almanya MİT’e ‘istihbarat’ vermeyecek

Almanya’da casusluk faaliyetleriyle gündeme gelen MİT’in, ülkede infaz için görevlendirmeler yaptığı iddia edilirken, Alman iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın ülkedeki Türkiyeli muhalifler ve Kürtler ile ilgili bilgileri MİT’e iletmeme konusunda ilke kararı aldığı öne sürüldü

Almanya’da casusluk faaliyetleriyle gündeme gelen Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), ülkede infaz için görevlendirmeler yaptığı iddia edildi. Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) Eş Başkanı Yüksel Koç, geçtiğimiz Aralık ayında kendisi ve Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal’ın MİT tarafından suikast düzenlenmek üzere izlendiği iddilarına ilişkin Deutsche Welle’ye (DW) verdiği röportajda, söz konusu iddialarda bulunan tanığın elindeki belgelerin kendilerine de ulaştığını ve belgeleri Alman Başsavcılık makamı ile Federal Emniyet Teşkilatı’na ilettiklerini belirtti. Koç, “Belgelerde nasıl öldürülebileceğimiz de yazıyordu. Bir ajan hakkımda Türk makamlarına düzenli bilgi veriyor, her hareketim, nerede olup ne yaptığım izleniyordu” dedi. Ajanın muhabir görünümü altında kendisiyle üç kez röportaj yaptığını da anlatan Koç, şüpheli diğer iki kişinin hala serbest olduğunu da belirtti. Koç, halen ölüm tehditleri aldığını da sözlerine ekledi.

Alman istihbaratı uyarmış!

Söz konusu tartışmalar gündemdeki yerini korurken, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Şubat ayında Münih’teki Güvenlik Konferansı sırasında Alman dış istihbarat servisi BND’nin Başkanı Bruno Kahl’e Fethullah Gülen yandaşı olduğu iddiasıyla 300 kişi ve 200 okulun yer aldığı bir liste ileterek destek istediği ortaya çıkmıştı. Alman makamlarının bu listedeki kişi ve kuruluşları liste konusunda haberdar ederek uyardığı da basına yansımıştı.

Avrupa’da 800 MİT ajanı var

Alman istihbarat uzmanı Erich Schmidt Eenboom, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından MİT’in faaliyetlerini yoğunlaştırdığına dikkat çekerek, 400’ü Almanya’da olmak üzere Avrupa’da 800 kadrolu MİT elemanı bulunduğunu dile getirdi. MİT ile BND arasındaki işbirliğine de dikkat çeken Eenboom, ancak MİT’in Almanya’daki casusluk faaliyetleriyle ilgili iddiaların ilişkilere olumsuz olarak yansıdığını da sözlerine ekledi. Ayrıca Alman iç istihbarat servisinin Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın Almanya’daki Türkiyeli muhalifler ve Kürtler ile ilgili bilgileri MİT’e iletmeme konusunda ilke kararı aldığı da belirtildi.

Göz yummayız

Öte yandan Almanya İçişleri Bakanı de Maiziere MİT’in casusluk yaptığının kesinleşmesi durumunda sorumluların cezalandırılacağını söyleyerek, “Casusluğa göz yummayız” dedi.

BERLİN

EN SON EKLENENLER