Almanya’dan bir ret daha

Almanya ile AKP iktidarı arasındaki kriz sürerken, Angela Merkel yönetiminin harekete geçmek için herhangi bir yasal dayanak gösterilmediğini kaydedip talepleri geri çevirdiği bildirildi

Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği’nin genişletilmesi anlaşmasını veto edeceğini açıklayan Almanya’nın, Türkiye’nin Almanya’ya ilettiği Gülen Cemaati ile bağlantılı 80 kişinin mal varlıklarının dondurulması talebini reddettiği de öne sürüldü.Ekonomik anlamda AB ve Almanya’ya bağımlılık katsayısı yüksek olan AKP iktidarının sözü, Berlin’de eskisi gibi dikkate alınmıyor. AKP’nin ciddi taleplerinden birinin daha reddedildiği kaydedildi. Ünlü Der Spiegel dergisi haberinde, Türkiye’nin nisan ayı sonunda Almanya Dışişleri Bakanlığı’na başvurarak, cemaat bağlantılı kurum ve şahısların varlıklarının dondurulmasını talep ettiği hatırlatıldı. Derginin kaynak göstermediği haberine göre; Almanya, haziran ayının sonunda bu talebi reddetti. Talebin reddedilmesine gerekçe olarak, harekete geçmek için herhangi bir yasal dayanak bulunamaması gösterildi. Alman Dışişleri, konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Sayı 53’e yükseldi

Spiegel’in haberinde, yıl başından bu yana Türkiye’nin Almanya’ya yaptığı iade taleplerinin de 53’e yükseldiği ve bunun da 2016 yılındaki toplam talep sayısını daha şimdiden geçtiği ifade edildi. İki ülke arası gerilim artınca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde oy kullanma hakkına sahip Türkiye kökenli seçmenlere “Türkiye düşmanı partilere oy vermeyin” çağrısı yaptı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, cuma günü Türkiye ile ilişkilerin gözden geçirilebileceği açıklaması yaptı. Merkel, Gümrük Birliği’nin genişletilmesi anlaşmasını veto edeceğini de birkaç gün önce Brüksel’e resmen bildirdi.

EN SON EKLENENLER