Almanya’dan Türkiye ile ilişkileri ‘normalleştirme arayışı’

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Pazartesi Türkiye’ye yapacağı ziyareti, Ankara ile ilişkileri ‘normalleştirmek için’ bir fırsat olarak kullanmak istediğini söyledi.

İncirlik Askeri Hava Üssü’nde konuşlanan Alman askerlerini ziyaret etmek isteyen Alman milletvekillerine Türkiye’nin izin vermemesi ve anayasa referandumu dönemi Almanya’nın Türk bakanların kampanya yapmalarına engel olmasından sonra iki ülke arasında ilişkiler gerilmişti.
St. Petersburg’da gazetecilere konuşan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, “Türkiye ile ilişkilerimizin normalleşmesine yönelik atılacak adımlar için olasılıklar arıyoruz” dedi.

Deutsche Welle’nin haberine göre, Gabriel, Türkiye’de tutuklu bulunan Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in durumunun da iki ülke arasında sıkıntı yaratan konulardan olduğunu söyledi.
Gabriel, Türkiye için de Almanya ile ilişkilerin önemli olduğuna işaret etti. “Ekonomik alanda işbirliğinin de Türkiye’nin menfaatine olduğunu” belirten Gabriel, “normalleşme yolunda ilk adımları atma imkanlarını arıyoruz” şeklinde konuştu.

Alman bakanın Pazartesi Türkiye’ye yapacağı ziyarette, milletvekillerinin İncirlik’teki Alman askerleri ziyaret talebini gündeme getireceği de bildirildi.

Türkiye, 15 Temmuz darbe girişimi ile bağlantısı bulunanlara iltica hakkı tanınmasına tepki olarak Alman milletvekillerinin İncirlik ziyaretine engel olmuştu. Gabriel daha önceki açıklamasında Türkiye’nin fikrini değiştirmemesi durumunda, askerlerini geri çekeceklerini söyledi.

EN SON EKLENENLER