Almanya’ya miting tepkisi: Müttefiklik ilişkileriyle bağdaşmaz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, G-20 liderler zirvesi öncesi Alman siyasetçilerin yaptıkları açıklamaların kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Alman siyasetçilerin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın G20 ziyareti kapsamında yaptığı açıklamalarla ilgili ilgili konuştu.

Kalın, “Sayın Cumhurbaşkanımızın G-20 liderler zirvesine katılmak üzere Almanya’nın Hamburg şehrine gerçekleştirecekleri ziyaret öncesinde bazı Alman siyasetçiler tarafından yapılan provokatif ve art niyetli açıklamalar kabul edilemez” dedi.

Kalın, açıklamasında şunları söyledi:

“Her fırsatta demokrasi, insan hakları ve özgürlükler konusunda Türkiye’ye ders vermeye kalkanların, terör örgütlerine, darbecilere ve kanun kaçaklarına kol kanat gererken, Sayın Cumhurbaşkanımızın vatandaşlarımızla buluşmalarına engel olmaya çalışmaları Avrupa’da hüküm süren çifte standartların en somut göstergesidir.

Demokrasiye inandıklarını iddia eden bu kişilerin Türk demokrasisini ortadan kaldırmak isteyenleri desteklemek yerine devletimizin ve milletimizin yanında olması beklenir. Avrupa ile ilişkilerimizde tüm olumsuzluklara rağmen yapıcı bir tavır izleyen Sayın Cumhurbaşkanımızın yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızla buluşmasının sudan sebeplerle engellemeye çalışılması, dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle de bağdaşmaz. Alman makamlarının referandum sürecinde yapılan vahim hataları tekrarlamayacağını umuyor, yüzyıllara dayanan Türk-Alman ilişkilerini kısa vadeli seçim hesaplarına kurban edilmemesi gereğini bu vesileyle tekrar hatırlatıyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Erdoğan’ın G-20 zirvesi kapsamında Almanya ziyaretinde konuşma yapmak için resmi olarak başvuruda bulunduğunu açıklamıştı. Gabriel “Dün Türkiye’den Türk Devlet Başkanı Erdoğan G20 zirvesi çerçevesinde vatandaşlarına konuşmak istediği için resmi bir başvuru aldık. Erdoğan’ın G-20 Zirvesi dışında kamuoyu karşısına çıkması, iki ülke arasındaki tansiyon göz önünde bulundurulursa uygun olmaz” demişti.

SCHULZ’UN AÇIKLAMASI

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz da Bild gazetesine yaptığı açıklamada Erdoğan’ın etkinlik düzenlemesine karşı çıkmış, “Kendi ülkelerinde değerlerimizi ayaklar altına alan yabancı politikacılar Almanya’da provoke edici konuşmalar yapacakları etkinlikler düzenleyemez. Türkiye’de muhalifleri ve gazetecileri cezaevine atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da etkinlik düzenlemesini istemiyorum” demişti.

EN SON EKLENENLER