Amed’de siyaset ve seçimler tartışıldı

DİTAM öncülüğünde Amed’de ‘Türkiye Siyasetinde Kürtler ve Seçimler’ başlığıyla toplantı düzenlendi. Toplantıda Prof. Dr. Hamit Bozarslan, ‘Kürtler, hak meselesinde de çok önemli bir aşama kaydetti’ dedi

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM), Prof. Dr. Hamit Bozarslan’ın katılımıyla Amed’in Peyas ilçesinde bulunan bir otelde “Türkiye Siyasetinde Kürtler ve Seçimler” başlığıyla toplantı düzenledi. Moderatörlüğünü DİTAM Başkan Yardımcısı Sedat Yurtdaş’ın yaptığı toplantı, “Tarihsel Olarak Kürtlerin Oy Verme Davranışı” ve “Kutuplaşan Türkiye’de Kürtlerin Tutumu ve 2023 Seçimleri” alt başlıklarıyla düzenlendi. Bir diğer konuşmacı olarak katılması planlanan Ahmet Türk ise sağlık sorunları nedeniyle toplantıya katılamadı.

Kürtler kilit rolde

Akademisyenler, hak savunucuları, aktivistler ve kentteki birçok STÖ temsilcisinin katıldığı toplantının açılışında konuşan DİTAM Başkan Yardımcısı Meral Özdemir, yaklaşan seçimlerin kritik önem taşıdığını vurgulayarak, “Cumhuriyetin ikinci yüzyılına ramak kala Türkiye’nin 13’üncü Cumhurbaşkanının seçileceği bu seçimde Kürtler belirleyici ve kilit bir role sahip” dedi.

Toplantıya görüntülü olarak bağlanan Prof. Dr. Hamit Bozarslan, Millet İttifakı’nın demokratik olmadığına işaret ederek, “CHP, İttihat ve Terakki’nin devamıdır. Altılı Masa’daki partilerin programında 2 bin soruna dair çözüm önerisi var. Ama bunların içinde Kürt sorunu yoktur” diye belirtti.

‘Kürtler önemli bir aşama kaydetti’

Türkiye’nin bir özgürleşme sürecinden geçtiğini dile getiren Bozarslan, devamla şöyle konuştu: “Bu özgürleşme süreci nedir? Benim adım var, kimliğim var demektir. Bunu yapan da Kürtlerdir. Burada çok önemli bir aşama kaydettiler. Kürtler, hak meselesinde de çok önemli bir aşama kaydetti. Türkler bu özgürleşmeyi kabul edecek mi? Türklüğün üstünlüğünden, efendi olma talebinden vazgeçecek mi? Türklerin bugün içine kapandıkları korku zindanından çıkmaları gerekiyor. Kürtlerin mücadelesinin, Türklerin özgürleşme mücadelesinin bir parçası olduğunu görmeleri gerekiyor.”

Toplantı, soru ve değerlendirmelerle son buldu.

AMED

#Amedde #siyaset #seçimler #tartışıldı

EN SON EKLENENLER