‘Anayasanın tanıdığı hak kanunla engelleniyor’

AKP ve MHP’nin uzlaşmasıyla meclis getirilen ve dün geç saatlerde birinci maddesi geçirilen ‘başkanlık tasarısı’yla ilgili gerginlik devam etti. HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, ‘Anayasal güvencesi olan yasamaya katılma hakkı anayasanın altında bir kanunla engelleniyor’ dedi

Meclis Genel Kurulu’nda ‘başkanlık tasarısı’na ilişkin dün gece devam eden görüşmelerde değişiklik teklifinin ikinci maddesi üzerine görüşmelere geçildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, tutuklu 11 HDP’li milletvekilinin Anayasa değişikliği görüşmesinde yer almamasının hukuksuz olduğunu belirterek, “Anayasal güvencesi olan yasamaya katılma hakkı anayasanın altında bir kanunla engelleniyor” dedi.

‘Muhalefet şerhinin okunmasını istedi’

“Oturum kapatılmadan önce teklifin birinci maddesi ile ilgili teklifin oylama sonucuyla ilgili tutanakta divandaki bir katip üyenin tutanakta bir şerhi var” diye konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Sizin tutanağı tümüyle genel kurula sunmanız gerekir. Meclis’in her üyesi Meclis’teki her belgeyi görme hakkına sahiptir. En azından işitme hakkımızı tümüyle okunmasını talep ediyoruz. Siz bu talebimizi getirmezseniz iç tüzüğün maddesi nettir. Bu tutanağın tutanağa yazılan şerhin okunmasını istiyoruz” diyerek, gizli oylamada açık oy kullanmanın tespit edildiğine dair muhalefet şerhinin okunmasını istedi.

Açık oy kullanıldı

Tutanakta, muhalefet şerhi olarak CHP’li Katip üye ve İzmir Milletvekili Özcan Purçu imzasıyla “Yapılan Anayasa değişikliği oylamasında oyların açık kullanıldığı ve kabine girmeden oyların kullanıldığı tarafımca tespit edilmiştir” ifadesi yer alıyordu.

Meclis Başkanvekili: Şerh mümkün değil

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, “Usul tartışması açılması mümkün görünmemektedir. Usulüne uygun tutulmuş bir tutanak vardır. Bu tutanakta herhangi bir şerh düşülmesi mümkün görünmemektedir” dedi.

Oylama içi tüzüğe yapılmalı

Bu tartışmaların ardından usul tartışması açıldı. Aleyhte söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Gizli yapılması gereken oylamanın açık yapılması halinde o tutanağa şerh düşerek imzalaması katip üyenin görevidir, sorumluluğudur. Bu oylamanın kamu vicdanında kaybettiği meşruiyeti o tutanağın olmaması kurtarmaz. Oylamayı iç tüzüğe göre yapalım” dedi.

Önder: Vekillerin bu oylamaya katılması lazım

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise “Demokratik olgunluk diye birşey var. Burada ergen refleksleri ise bu oyu verdim demek, değilse bir korkunun göstergesidir. Tüzük sizi de bizi de bağlar. Yeri geldiğinde bir sopa olarak kullanmayı biliyorsunuz. Biz acil bir toplantı çağrısı yaptık. Başkanlık divanının tutuklu milletvekillerinin yasama faaliyetine katılmayı sağlama gibi bir sorumluluğu var. Bu anayasal güvencesi olan yasamaya katılma hakkı anayasanın altı konumunda bir kanunla engelleniyor. Bu yapısal bir engel olarak görülmüyor. Bu parlamentonun 11 vekilinin nasıl SEGBİS sistemiyle ifadesini almasını biliyorsunuz, halen dokunulmazlıkları devam eden vekillerin bu oylamaya katılması lazım” diye konuştu.

‘4 ay yattı 40 yıldır anlatıyor’

Önder’in konuşması devam ederken, AKP sıralarından yükselen seslere karşılık olarak tutuklanma ya da cezaevlerinden korkmadıklarını ifade ederek, “Bizim cesaretimizin zekatı hepinizi cesur yapar. Sizinki de cezaevinde yattı 4 ay yattı 40 yıldır anlatıyorsunuz” şeklinde yanıt verdi.

ANKARA

EN SON EKLENENLER